FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska optužuje Njemačku za damping plaća u mesnoj industriji

Autor: mkuz
PARIZ, 22. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Francuska je u utorak optužila Njemačku da neprihvatljivim dampingom plaća pridonosi krizi u francuskoj mesnoj industriji.

Pariz je pod pritiskom nakon što je veliki proizvođač Gad ovog mjeseca najavio otpuštanje odnosno prebacivanje u druge pogone gotovo 900 radnika.

Peradarski div Doux prošle je godine objavio insolventnost i otpustio oko tisuću radnika a njegov glavni konkurent Tilly-Sabco, koji zapošljava 340 radnika, smanjio je početkom ovog mjeseca proizvodnju za 40 posto.

"Naše klaonice zatvaraju se jedna za drugom između ostalog i zato što Njemačka zapošljava radnike čija je mjesečna plaća 400 eura", kazao je u razgovoru za pariški dnevnik Le parisien ministar industrije Arnaud Montebourg.

"Pitanje njemačkih plaća stvarni je problem. Obuzdavanja rasta plaća je u redu, ali nepravedni je damping plaća neprihvatljiv", naglasio je Montebourg.

U francuskoj mesnoj industriji smatraju da njemačka konkurencija jeftino zapošljava radnike iz istočne Europe dok francuske poslodavce ograničava institut minimalne plaće.

Tako su u Francuskoj bruto troškovi rada po satu, uključujući doprinose na plaće, u 2012. iznosili u prosjeku 34,2 eura, u usporedbi s 30,4 eura koliko su iznosili u Njemačkoj, pokazuju podaci Eurostata. U Rumunjskoj i Bugarskoj primjerice, odakle potječe velik broj stranih radnika u Njemačkoj, iznosili su u prosjeku 4,4 odnosno 3,7 eura.

Minimalna bruto plaća u Francuskoj, uključujući doprinose, iznosi 1.430 eura mjesečno a temelji se na 35-satnom radnom tjednu.

Za razliku od Francuske, Njemačka nema zakonom reguliranu minimalnu plaću, iako socijaldemokrati pokušavaju progurati to pitanje u razgovorima s konzervativnom kancelarkom Angelom Merkel u formiranju nove koalicijske vlade.

U njemačkom udruženju proizvođača mesa BVDF tvrde da je problem u Francuskoj, a ne u Njemačkoj. "Iz Francuske već nekoliko godina stižu optužbe o dampingu plaća", napominje Thomas Vogelsang iz BVDF-a.

On smatra da je francuska mesna industrija nekonkurentna i gubi tržišni udio zbog svoje strukture. Posebno oštre kritike čuju se po njegovim riječima iz pojedinim dijelova sjeverne Francuske kojima država već dulje vrijeme pomaže na razne načine.

"Puno je protekcionizma u Francuskoj", tvrdi Vogelsang. "Ako su plaće tamo (u Francuskoj) tako visoke, morate se pitati zašto radnici iz istočne Europe dolaze u Njemačku, a ne u Francusku", dodaje.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙