FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri EU-a razgovarali s čelnicom burmanske oporbe

Autor: svuk
BRUXELLES/LUXEMBOURG, 21. listopada 2013.(Hina) - Ministri vanjskih poslova 28 zemalja članica EU-a razgovorali su u ponedjeljak u Luxembourgu s čelnicom burmanske oporbe Aung San Suu Kyi, koja je pozvala Uniju da zadrži pritisak na burmanske vlasti kako bi pokrenule demokratske reforme.

Ona je upozorila EU da je potreban snažan pritisak na burmansku vladu kako bi se promijenio ustav prije izbora predviđenih 2015. Ustav Burme predviđe četvrtinu mjesta u parlamentu za pripadnike vojnih snaga. Ustav također zabranjuje sudjelovanje na izborima bilo kome tko u užoj obitelji ima nekog sa stranim državljanstvom. Ta je odredba donesena kako bi se izravno spriječila Aung San Suu Kyi, koja je dobitnica Nobelevo nagrade za mir, da se natječe na izborima. Ona je bila udana za Britanca, koji je kasnije umro.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je rekla da je Aung San Suu Kyi, koja je nakon pobjede na izborima bila u kućnom pritvoru, svojom ustrajnošću uspjela natjerati vojnu huntu u Burmi da se polako mijenja.

"Poruka Aung San Suu Kyi je da se ustav, koji je potpuno nedemokratski, apsolutno mora mijenjati", rekla je Pusić, ističući da je Hrvatska zainterisirana za Burmu budući da je to velika zemlja koja neobično velike potencijel za razvoj i koja može biti zanimljiv gospodarski partner u budućnosti. Prije toga Hrvatska ima projekt pomoći u razvoju civilnog društva u Burmi.

Na sastanku ministara vanjskih poslova EU-a razgovaralo se i o suradnji sa zemljama Istočnog partnerstva uoči summita s tim zemljama koji će se održati krajem studenoga u Vilniusu. EU želi potpisati sveobuhvatni sporazum o trgovini i suradnji s Ukrajinom, a uvjet za to je da Kijev provede reforme, naročito u pravosuđu, kako bi se uklonio "selektivni pristup pravdi", čija je najpoznatija žrtva bivša premijerka Julija Timošenko.

Na summitu u Vilniusu trebali bi se parafirati slični sporazumi i s Gruzijom i Moldovom. Pusić ističe da u EU smatraju da pri svemu tome treba voditi računa i o mogućoj reakciji Rusije, koja nevoljko gleda na širenja utjecaja EU-a na njezinim granicama.

(Hina) xsv ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙