FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vrata NATO-a otvorena zemljama jugoistoka Europe

Autor: Bernard Ćavar
DUBROVNIK, 13. listopada 2013. (Hina) - Vrata NATO-a otvorena su zemljama zapadnog Balkana koje žele ući u Sjevernoatlanski savez i spremne su provesti nužne reforme, poručili su u nedjelju iz Dubrovnika zastupnici savezničkih i partnerskih zemalja pozivajući posebno BiH na "smislene i hitne" ustavne reforme.

Iako se summit NATO-a iduće godine u Londonu neće baviti proširenjem na nove članice, u nacrtu rezolucije Parlamentarne skupštine poziva se na nastavak politike otvorenih vrata, "kao temelja za ostvarenje stabilnosti, slobode i mira cijele Europe".

Uz čestitke Hrvatskoj na ulasku u EU, u zaključcima se ističe napredak u ispunjavanju kriterija za članstvo Crne Gore, Gruzije i Makedonije, koju se poziva da s Grčkom što prije nađe rješenje spora oko imena zbog kojega Atena već godinama blokira euroatlanske težnje Skoplja.

Parlamentarci iz 28 savezničkih i partnerskih država od vlasti u BiH traže hitne i smislene ustavne reforme i rješenje problema zajedničke vojne imovine, zbog kojega je NATO toj zemlji suspendirao Akcijski plan za članstvo.

Pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar Kitarović, koja je nedavno posjetila Sarajevo, rekla je da je za aktiviranje plana nužno popisati imovinu. "Ta 63 objekta moraju biti registrirana i to je jedno od pitanja koje bi pomoglo BiH uđe u MAP", rekla je novinarima Grabar Kitarović.

"Stvar je političke volje i ambicija političara da omoguće ono što žele građani, pokretanje procesa pristupanja BiH", istaknula je visoka dužnosnica NATO-a.

U nacrtu rezolucije, o kojoj će Parlamentarna skupština odlučivati u ponedjeljak, također se pozdravljaju pregovori Srbije i Kosova i pozivaju vlasti obiju država da iskreno i potpuno provedu sporazum o normalizaciji odnosa iz travnja.

Srbija, koja je vojnu neutralnost proglasila 2007., nije kandidat za ulazak u NATO i s njime institucionalno surađuje kroz program Partnerstvo za mir. No, u NATO-u smatraju da je provedba sporazuma s Kosovom ključna za stabilnost cijelog toga područja, a riječ je i o glavnom uvjetu za približavanje te zemlje EU-u, što je jedan od strateških ciljeva aktualne vlade u Beogradu.

(Hina) xbcav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙