FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama i Letta međusobno se pohvalili zbog proračuna

Autor: bcav
WASHINGTON, 17. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik Barack Obama i talijanski premijer Enrico Letta čestitali su jedan drugome u četvrtak zbog preživljavanja dugih proračunskih kriza i obećali da će zajedno raditi na jačanju trgovinskih veza SAD-a i EU-a i rješavanju sigurnosnih problema.

Dvojica čelnika sastala su se u Ovalnome uredu dan nakon što je Kongres odobrio financiranje američke vlade do siječnja i tako otklonio prijetnju da SAD neće moći podmirivati svoje financijske obveze.

Letta je rekao kako će taj dogovor pomoći da kamate na globalnoj razini ostanu niske, što je ključno za zaduženu Italiju.

"To je njegov, ali ujedno i naš uspjeh, jer je jučerašnja odluka vrlo važna za stabilnost globalnih tržišta", rekao je Letta novinarima nakon susreta s Obamom.

"Vrlo sam zadovoljan zbog jučerašnjeg dogovora. On je jako važan za našu zemlju", dodao je Letta koji i sam ima problema s proračunom.

Talijanski premijer je ranije ovoga mjeseca preživio glasovanje o povjerenju u parlamentu koje je pokrenuo bivši predsjednik vlade Silvio Berlusconi. Ovoga tjedna objavio je prijedlog proračuna za 2014. koji predviđa nove poreze i smanjenje državne potrošnje.

Obama je Letti čestitao na glasanju o povjerenju i na novome proračunu. "Mislim kako je jasno da se Italija kreće u pravom pravcu stabilizacije svojih financija i provođenja reformi koje će je učiniti konkurentnijom", rekao je Obama.

Reakcija domaće političke javnosti na proračun, koji parlament mora usvojiti do kraja godine, izrazito je negativna i mogla bi biti nova prijetnja stabilnosti Lettine koalicijske vlade.

Obama i Letta razgovarali su o tome kako osnažiti gospodarstvo EU-a i istaknuli važnost europsko-američkog trgovinskog sporazuma, poznatog kao Transatlantsko partnerstvo za trgovinu i investicije kojim bi se trebala osnovati najveća zona slobodne trgovine na svijetu.

Italija će 2014. predsjedati EU-om, a Letta je rekao da bi potpisivanje sporazuma iduće godine "bilo njegov san". "Moramo se zaštititi od protekcionizma", istaknuo je talijanski premijer.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙