FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poziv rusiji da pristane na zaštićene pomorske zone na Antarktici

Autor: bnov
SYDNEY, 16. listopada 2013. (Hina/AFP) - Nekoliko zemalja, među kojima Australija, Francuska i SAD, zajedno s Europskom unijom, pozvalo je u srijedu Rusiju da pristane na osnivanje prostranih pomorskih rezervata na Antarktici.

Članice Konvencije o očuvanju pomorske faune i flore Antarktike, 24 zemalja i EU, okupljaju se slijedećeg tjedna u Australiji, kako bi postigle sporazum nakon nekoliko neuspjeha. Na sastanku će sudjelovati i Rusija.

"Australija, EU, Francuska, Novi Zeland i SAD pozivaju zajedno na osnivanje zaštićenih pomorskih zona u Južnom oceanu, području Rossova mora i Istočnoj Antarktici ove godine", kažu supotpisnici koji ne spominju Rusiju.

"Osnivanje takvih zaštićenih zona produžetak je vizije svih nacija izložene na Svjetskom forumu o trajnom razvoju u Johannesburgu 2002. i Konferenciji u Riju 2012.", dodaju oni.

Konvencija je organizacija osnovana 1982., zadužena za upravljanje pomorskim resursima Antarktike.

O tom se prijedlogu raspravljalo u srpnju na susretu u Njemačkoj ali nije zaključen nikakav sporazum, zbog, prema nevladinim organizacijama, protivljenja Rusije uz podršku Ukrajine, koje su smatrale restrikcije u industriji ribolova preskupima.

SAD i Novi Zeland žele uspostaviti zaštićenu pomorsku zonu u Rossovu moru, na jugozapadu Antarktike, koja bi se protezala na približno dva milijuna četvornih kilometara.

Osnivanje tih zaštićenih pomorskih zona udvostručilo bi površinu pomorskih rezervata.

Vode Južnog mora oko Antarktike sadrže iznimne ekosustave u dobrom dijelu sačuvane od ljudskih aktivnosti, ali ugrožene razvojem ribolova.

(Hina) xbnš yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙