FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 21. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LUXEMBOURG - Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius je rekao u ponedjeljak da je hitno pozvao na razgovor američkog veleposlanika u Parizu nakon informacija prema kojima je američka obavještajna agencija NSA masovno prisluškivala telefonske komunikacije francuskih građana. "Odmah sam pozvao veleposlanika Sjedinjenih Država koji će danas ujutro biti primljen u Quai d'Orsayu", rekao je Fabius prije europskog sastanka u Luxembourgu. Ministar je reagirao na informacije objavljene na internetskim stranicama francuskog dnevnog lista Le Monde, prema kojima je NSA trideset dana, između 10. prosinca 2012. i 8. siječnja 2013. snimila 70,3 milijuna telefonskih razgovora Francuza. Ta stranica se poziva na dokumente bivšeg savjetnika NSA-e Edwarda Snowdena.

MEKSIKO - Meksiko je zatražio objašnjenje od SAD u zbog novih navoda o špijuniranju nakon što je njemački tjednik Der Spiegel objavio da je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) hakirala mail Felipea Calderona u vrijeme dok je obnašao dužnost predsjednika. Der Spiegel navodi da je u svibnju 2010. NSA izvijestila da je dobila pristup mailu tadašnjeg predsjednika Calderona i pretvorila njegov ured u "unosan" izvor informacija. Po pisanju tjednika, detalje tog slučaju sadrži jedan od dokumenata koje je objavio bivši djelatnik NSA-e Edward Snowden. Meksičko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je posljednje navode o špijuniranju koje je provodila NSA, ali se nije pozvalo na njemačko izvješće koje je prenio niz meksičkih novina.

SUBOTICA - Krađa subotičkog spomenika "Ptica slomljenih krila" posvećenog civilnim žrtvama rata 1944. i 1945. godine, uglavnom mađarske nacionalnosti, mogla bi narušiti odnose Srbije i Mađarske, prenijela je u ponedjeljak agencija Beta pozivajući se na priopćenje mađarskog ministarstva vanjskih poslova. Tijekom vikenda, nepoznati počinitelji su odnijeli više stotina kilograma težak spomenik od bronce, djelo kipara Ferenca Kalmara, koji je postavljen 1994. godine ispred Senćanskog groblja u Subotici u znak sjećanja na civile koji su pobijeni 1944. i 1945. godine u tom gradu i njegovoj okolici. "Vlada Mađarske je i dalje spremna za nastavak započetog procesa pomirenja dvaju naroda, ali ovo kazneno djelo u Subotici daje razloge za zabrinutost u pogledu ovog procesa", navodi se u priopćenju mađarskog ministarstva vanjskih poslova.

BEOGRAD - Vlada Srbije odlučila je u ponedjeljak da udovica bivšeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita Jovanka Broz bude pokopana u Kući cvijeća u Beogradu, koja je sastavni dio Muzeja povjesti Jugoslavije. Na današnjoj sjednici Vlade odlučeno da se ispoštuje želja Jovanke Broz i da ona bude pokopana u Kući cvijeća, u prostoriji pored središnjeg dijela u kojem je Titov grob. Udovica bivšeg predsjednika SFRJ umrla je u nedjelju 20. listopada u 11.45 sati u Beogradu u 89. godini, zbog zastoja srčanog mišića.

ANKARA - Broj sirijskih izbjeglica u Turskoj prešao je 600.000, a više od 400.000 njih živi izvan izbjegličkih kampova, priopćila je u ponedjeljak turska agencija za krizne situacije. "Proveli smo studiju prije blagdana Kurban-bajrama i brojke su porasle na iznad 600.000", rekao je Mustafa Aydogdu, glasnogovornik Uprave za katastrofe i krizne situacije (AFAD). Turska je priopćila da će i dalje voditi politiku "otvorenih vrata" za one koji bježe pred građanskim ratom u Siriji iako s vremena na vrijeme zatvara granične prijelaze zbog sukoba nedaleko od granice. Oko 200.000 Sirijaca živi u 21 izbjegličkom logoru, uglavnom u blizini gradova kod granice, rekao je Aydogdu, dok ostali žive u unajmljenom smještaju izvan logora.

DUBAI - Amnesty International je u ponedjeljak ukazao na jako lošu situaciju po pitanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji gdje ta organizacija ne vidi nikakvo poboljšanje, dok se UN treba o tom pitanju izjasniti u ponedjeljak navečer. "Saudijska Arabija nije ispunila obećanja i nije popravila užasno stanje ljudskih prava utvrđeno 2009. ", piše Amnesty u priopćenju. "Saudijske vlasti nisu uspjele primijeniti niti jednu bitnu preporuku za poboljšanje stanja u zemlji", dodaje organizacija zaštite ljudskih prava. "Vlasti nisu djelovale, čak su pojačale pritisak", optužuje direktor AI za Bliski istok i sjevernu Afriku Philip Luther, prenosi se u priopćenju.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙