FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u fokusu gospodarski podaci i poslovni rezultati

Autor: neba
NEW YORK, 21. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Nakon dogovora u Washingtonu, ulagači na Wall Streetu konačno više pažnje mogu posvetiti poslovnim rezultatima kompanija i makroekonomskim podacima, no kako je S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, teško je za očekivati da bi mogao nastaviti znatnije rasti.

Dow Jones indeks porastao je prošloga tjedna 1,1 posto, na 15.399 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,4 posto, na 1.744 boda, a Nasdaq indeks 3,2 posto, na 3.914 bodova, najvišu razinu od 2000. godine.

Prošloga je tjedna S&P 500 dosegnuo najvišu razinu u povijesti jer je u američkom Kongresu postignut dogovor o financiranju države do prvih mjeseci iduće godine, čime je izbjegnut tehnički bankrot SAD-a.

Tržište podržava i uvjerenje ulagača da će američka središnja banka Fed odgoditi odluku o smanjenju poticajnih monetarnih mjera do početka iduće godine jer je dvotjedna obustava rada državnih službi ostavila traga na američkom gospodarstvu.

No, upravo to što se očekuje usporavanje rasta gospodarstva u četvrtom tromjesečju ograničava mogućnost rasta cijena dionica.

Nakon što su nekoliko tjedana pažnju privlačila politička pitanja, sada u fokus ulagača ponovno ulaze makroekonomski podaci i kvartalni poslovni rezultati kompanija.

U utorak će biti objavljeno izvješće o zaposlenosti u SAD-u u rujnu, koje je trebalo biti objavljeno prije dva tjedna, a slijedit će niz drugih gospodarskih izvješća koja su bila odgođena zbog obustave rada saveznih službi.

Očekuje se i niz kvartalnih poslovnih izvješća kompanija, među ostalim Microsofta, Boeinga, McDonald'sa, Catepillara…

Dosad je poslovna izvješća objavilo 98 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 62,2 posto nadmašilo očekivanja analitičara po pitanju dobiti, što je nešto manje od povijesnog prosjeka od 63 posto. I to, premda su procjene znatno smanjene.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su kompanije iz S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju ostvarile 2,1 posto veću dobit nego u istom lanjskom razdoblju, dok su početkom listopada očekivali rast za 4,5 posto.

Ni prihodi kompanija ne ohrabruju. Dosad je 53 posto kompanija nadmašilo očekivanja po pitanju prihoda, dok povijesni prosjek iznosi 61 posto.

„To nas pomalo spušta na zemlju. Zarade su važne, no više se prate prihodi. Nekoliko kompanija objavilo je vrlo dobre rezultate, no jesu li one iznimka ili pravilo?“, pita Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙