FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: prekid 5-dnevnog negativnog niza indeksa?

Autor: scvi
NEW YORK, 26. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su blago ojačali, ukazujući na rast cijena dionica na Wall Streetu nakon pet dana pada, no investitori su i dalje zabrinuti zbog pat pozicija u raspravi o proračunu u američkom Kongresu.

Terminski Dow Jones oko 13,30 sati bio je u plusu 20 bodova, S&P 500 2,4 boda, a tehnološki Nasdaq 11,5 bodova.

Do kraja rujna Kongres bi trebao odobriti financiranje saveznih agencija, kako ne bi došlo do njihovog zatvaranja, dok bi do 17. listopada trebao podržati prijedlog povećanja razine dozvoljenog zaduživanja države, kako bi vlada mogla ispuniti sve svoje financijske obveze.

No, Kongres se našao u pat poziciji jer republikanci traže znatno smanjenje proračunskih rashoda, ponajviše za 'Obamacare', zdravstveni program predsjednika Baracka Obame, kako bi podržali povećanje razine zaduživanja države, a demokrati na to ne pristaju.

Zbog toga su na Wall Streetu u srijedu cijene dionica pale peti dan zaredom, što nije zabilježeno još od kraja prošle godine.

Danas će biti objavljeni podaci o tjednoj nezaposlenosti u SAD-u, prodaji postojećih kuća te konačna procjena rasta američkog BDP-a u drugom tromjesečju.

Investitori s nestrpljenjem iščekuju i govore nekolicine Fedovih dužnosnika koje se očekuju tijekom dana.

„Zasad sve ukazuje na blago pozitivni početak trgovanja na Wall Streetu, no investitori nervozno iščekuju podatke o prodaji kuća i nezaposlenosti. Ukoliko oni pokažu da gospodarski oporavak usporava, Kongres i Fed će morati zajedno djelovati u vrlo kratkom vremenu“, smatra Mike McCudden, broker pri investicijskom društvu Interactive Investor.

Na europskim burza najvažniji indeksi danas su oslabili uslijed zabrinutosti za budućnost ionako krhke talijanske vladajuće koalicije, nakon što su zastupnici desnog centra ponovili prijetnje da će podnijeti ostavke ako Silvio Berlusconi bude izbačen iz parlamenta zbog presude za utaju poreza.

Londonski FTSE trenutno je u minusu 0,02 posto, frankfurtski DAX 0,11 posto, a pariški CAC 0,24 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙