FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 19. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 9,30 sati.

NEW YORK - Pakistanske vlasti kažu da je tijekom prošlih deset godina američkim bespilotnim letjelicama u napadima na pakistanskom tlu ubijeno oko 2200 osoba od čega 400 civila a za oko 200 se može reći da nisu bili talibanski borci, izjavio je posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava i protuterotizam Ben Emmerson. On je rekao da mu je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova dalo podatke prema kojima je od 2004. godine izvedeno najmanje 330 napada bespilotnim letjelicama na na navodna uporišta talibana u području koje graniči s Afganistanom i nad kojim pakistanske vlasti nemaju nadzor. U izvješću koje je Glavna skupština UN-a objavila u petak navečer navodi se da je u napadima bespilotnih letjelica ubijeno ukupno 2200 osoba a najmanje 600 teško ranjeno.

PEKING - Kineske vlasti smijenile su gradonačelnika Nankinga Ji Jianya, javila je agencija Xinhua u subotu, dva dana nakon što je objavljeno da je otvorena istraga o njemu zbog ozbiljnog kršenja zakona. Ji "je smijenjen zbog sumnje u teško kršenje discipline", prenosi agencija, koristeći termin kojim vlada u Pekingu opisuje korupciju. U četvrtak je list Renmin Ribao na svojoj internetskoj stranici objavio da je Ji pod istragom zbog "ekonomskih problema", što je još jedan eufemizam koji se u Kini koristi za korupciju. Mediji javljaju da se sumnja na pronevjeru nekih 20 milijuna juana (3,3 milijuna američkih dolara). Kineski predsjednik Xi Jinping, koji je dužnost preuzeo u ožujku, nazvao je korupciju prijetnjom opstanku vladajuće komunističke partije.

DAMASK - Žestoki sukobi odvijali su se u petak navečer u Siriji uoči turneje po regiji izaslanika UN-a Lahdara Brahimija radi pripreme mirovne konferencije o toj zemlji razapetoj građanskim ratom. U Deir Ezzoru, na istoku Sirije, džihadisti su smaknuli 10 vojnika dok je više desetaka osoba stradalo na sjeveru. UN i SAD u međuvremenu ulažu diplomatske napore oko održavanja mirovne konferencije, koja se očekuje u studenom. Izaslanik UN-a za Siriju Lahdar Brahimi počinje u subotu u Egiptu turneju po Bliskom istoku. Na terenu, Sirijski opservatorij za ljudska prava koji se oslanja na široku mrežu aktivista i medicinske izvore, ustvrdio je da su tijekom noći počeli žestoki sukobi u Deir Ezzoru, velikom gradu na istoku zemlje. Grad je podnio nekoliko zračnih udara u petak ujutro u kojima je bilo ranjenih, dodao je Opservatorij ne navodeći precizne podatke.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙