FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

AIK pozvao srbijanske tvrtke da ulažu u Hrvatsku

Autor: vili
BEOGRAD, 17. listopada 2013. (Hina) - Predstavnici Agencije za investicije i konkurentnost Hrvatske (AIK) pozvali su u četvrtak, na srpsko-hrvatskom poslovnom forumu u Privrednoj komori Srbije (PKS) srbijanske tvrtke da ulažu u Hrvatsku i poručili da je suradnja moguća u brojnim područjima, a prije svega u turizmu.

Ravnatelj AIK Damir Novinić rekao je na forumu u PKS da su hrvatska poduzeća u Srbiju uložila 600 milijuna eura u posljednjem desetljeću, a da je cilj potaknuti i ulaganja srbijanskih tvrtki u Hrvatskoj, jer su investicije u tom smjeru znatn manje.

Novinić je svim tvrtkama iz Srbije, koje su spremne ulagati u Hrvatsku, ponudio da se prethodno jave Agencije za investicije i konkurentnost jer je ona prvi kontakt za potencijalne investitore. Kao prednosti u suradnji sa srbijanskim tvrtkama Novinić je istaknuo da dvije zemlje nemaju jezičnih barijera, a imaju slične zakonodavne okvire te pristup europskom tržištu s oko 500 milijuna ljudi.

Novinić je u pozivu na ulaganja posebno istaknuo da veliki potencijali postoje u projektima poglavito u turizmu.

Dopredsjednik PKS Raša Ristivojević Hrvatsku je ocijenio kao značajnog partnera u političkom i gospodarskom smislu, ali ne samo na bilateralnom planu, već i u regiji. On je istaknuo da je Hrvatska u posljednjem desetljeću uvijek u vrhu prvih 10 država po ukupnoj međunarodnoj trgovinskoj razmjeni Srbije.

Po riječima dopredsjednika PKS je da se, uz zajedničko sudjelovanje u projektima koje financira Europska unija, gospodarska suradnja može unaprijediti u energetici, metaloprerađivačkoj industriji, trgovini, građevinarstvu, IT sektoru i poljoprivredi, a velika prilika za suradnju je i zajednički nastup na trećim tržištima.

Predstavnici Privredne komore Srbije uputili su poziv hrvatskom gospodarstvu da nastavi s ulaganjima u Srbiju.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević istaknuo je kako se obje zemlje trebaju okrenuti izvozu. Po njegovim riječima, srbijanske tvrtke nisu bile jače prisutne u procesu privatizacije u Hrvatskoj jer su se teško mogle nositi s multinacionalnim kompanijama u bankarskom sektoru ili u mobilnoj telefoniji. Sada, smatra Vidošević, postoje dobre osnove za bolje poslovne odnose dviju zemalja.

Skup u PKS okupio je predstavnike oko 60 poduzeća iz Srbije i Hrvatske.

Na početku skupa održan je sastanak hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića sa srpskim i hrvatskim gospodarstvenicima na kojem je postignuta suglasnost da obje zemlje imaju kompatibilna gospodarstva i da bi gospodarska suradnja morala biti što bolja, jer bi to bio pozitivan signal za strane ulagače koji su spremni investirati u regiji.

Kako je priopćeno iz Nikolićeva ureda, sudionici skupa suglasili su se i da je ovaj sastanak "svakako bio najvažniji segment dvodnevnog posjeta predsjednika Republike Hrvatske" Srbiji, upravo zbog toga što bi iz gospodarstva morale postojati "određene smjernice za bolji život svih građana Srbije i Hrvatske".

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙