FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inozemna ulaganja u Kinu porasla za 6,2 posto

Autor: mpuk
PEKING, 17. listopada 2013. (Hina/AFP) - Strana ulaganja u Kinu porasla su u prvih devet mjeseci 2013. za 6,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, priopćila je u četvrtak kineska vlada, upozorivši ipak da se drugo po veličini svjetsko gospodstvo i dalje suočava s izazovima i u matičnoj zemlji i u inozemstvu.

U razdoblju od siječnja do rujna izravna inozemna ulaganja (FDI) dosegnula su tako vrijednost od 88,6 milijarde dolara, objavilo je ministarstvo trgovine.

Samo u rujnu izravna inozemna ulaganja porasla su za 4,9 posto, na 8,84 milijarde dolara, čime je njihov rast oštro ubrzao u odnosu na kolovoz kada su gotovo stagnirala, uz stopu rasta od 0,62 posto. Ujedno su snažno usporila u odnosu na srpanj kada su poskočila 24,13 posto, te na lipanj kada su uvećana 20,12 posto.

Prema riječima glasnogovornika ministarstva Shena Danyangam, očekuje se da će u cijeloj 2013. iznos izravnih inozemnih ulaganja ostati "stabilan“. Shen ipak upozorava na kontinuiranu neizvjesnost.gurnosti.

"S obzirom na kompleksnu i promjenjivu globalnu gospodarsku situaciju, održiv i stabilan rast kineskog gospodarstva suočen je s pritiskom i izazovima kao što su nedovoljna inozemna potražnja i rastući troškovi rada", kazao je na konferenciji za novinare.

"To će u određenoj mjeri utjecati na okruženje inozemnih investicija u Kini", dodao je.

Ulaganja iz iz Europske unije porasla su u razdoblju od siječnja do rujna za 23 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 5,94 milijarde dolara dok su američka ulaganja uvećana 21,3 posto, na 2,88 milijardi dolara.

Velika većina ulaganja dolazi iz skupine 10 azijskih zemalja i regija, kao što su Hong Kong, Tajvan, Japan, Tajland i Singapur. Izravna inozemna ulaganja iz te regije porasla su u promatranom radoblju za 7,5 posto, na 76,3 milijarde dolara.

Kineska ulaganja u inozemstvo porasla su pak u devetomjesečnom razdoblju do kraja rujna za 17,4 posto, na 61,64 milijarde dolara, izvijestilo je ministarstvo.

Ističe se gotovo prepolovljeni iznos ulaganja u Japan, zbog diplomatskog spora, kako navode u ministarstvu trgovine.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙