FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kongres: Hrvatskoj je potrebna helikopterska hitna medicinska služba

Autor: ssku
ZAGREB, 17. listopada 2013. (Hina) - Hrvatska je prepoznala potrebu uvođenja helikopterske hitne medicinske službe, rečeno je na današnjem početku dvodnevnog 8. hrvatskog kongresa hitne medicine, na kojem sudjeluje tristotinjak medicinskih radnika i ostalih stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva.

Helikopterska hitna medicinska služba je nužnost za turističku zemlju kao što je Hrvatska, naglasila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba Slobodanka Keleuva. Kongres je prilika da nam kolege iz Mađarske, Poljske, Češke, Njemačke i ostalih zemalja prenesu svoja iskustva i pomognu savjetima, rekla je.

Na temelju njihovih iskustava, Hrvatskoj bi trebale tri takve službe, jedna za Istru i područje Primorsko-goranske županije, jedna za Zagreb, koja bi pokrivala sjevernu i istočnu Hrvatsku, i jedna u Splitu za Dalmaciju i otoke. Time bi se znatno poboljšalo primarno zbrinjavanje pacijenata jer su takvi helikopteri opremljeni odgovarajućom medicinskom opremom, naglasila je Keleuva.

Sada se za hitne medicinske intervencije koriste vojni helikopteri, koji su neadekvatni i u kojima se pacijentima ne može pružiti svo moguće primarno zbrinjavanje.

O iskustvima HEMS-a (Helocopter Emergency Medical Services) u Mađarskoj, u kojoj postoji sedam osnovnih timova, govorio je Peter Turi iz tvrtke Trustair. Naveo je da tu službu imaju gotovo sve europske zemlje, a glavna joj je značajka što se intervenira u roku 15 minuta, što je dobro i za pacijenta i za zdravstveni sustav, rekao je Turi.

Govoreći o financiranju službe naveo je mogućnost apliciranja na europske fondove, što su koristile mnoge europske zemlje.

Vezano za drugu kongresnu temu – medicinsko-pravnu odgovornost zdravstvenih radnika bit će održano niz radionica na kojima će se se na primjerima iz prakse govoriti o važnosti i odgovornosti na relaciji pacijent - zdravstveni radnik. Bit će riječi o vrstama postupaka za utvrđivanje profesionalne odgovornosti zdravstvenih radnika, o načinima mirnog rješavanja sporova, te onima koji završe na sudu. Također će biti govora o utjecaju regulacije sestrinstva na sigurnost pacijenata kroz priziv savijesti.

Kongres su organizirali Zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba, Hrvatska liječnička komora i Hrvatska komora medicinskih sestara.

(Hina) xsšh ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙