FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prizmić: čudi me što na kongres svjetskih spašavatelja nije došao nitko od ministara

Autor: pgas
BOL, 16. listopada 2013. (Hina) - Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prizmić izjavio je kako ga čudi što nitko od hrvatskih ministara večeras u Bolu na Braču nije nazočio službenom otvaranju IKAR-CISA kongresa koji okuplja elitne spašavalačke službe iz cijeloga svijeta.

"Čudi me što nisu došli određeni ministri na svečano otvaranje kongresa u Bolu jer se na njemu okupila 'prva liga' svjetskog spašavanja, a ono što radi HGSS, koji je domaćin kongresa, u interesu je i građana i države Hrvatske", rekao je Prizmić.

Po Prizmićevom tumačenju, održavanje ovog kongresa u Hrvatskoj je priznanje izvrsnosti HGSS-a, a nedolazak ministara na otvaranje znači "jedan klasičan problem" pošto se HGSS doživljava kao neku instituciju "koja nije unutar njihovih (vladinih) struktura".

"Hrvatsku gorsku službu spašavanja se doživljava kao neko tijelo koje njih ne obvezuje, mada zakonom o HGSS-u ta spašavateljska služba provodi djelatnost od interesa za Republiku Hrvatsku i u ime Republike Hrvatske", istaknuo je Prizmić u izjavi za Hinu. Dodao je kako je HGSS navikao na takav tretman po kojem se smatra nevažnim ono što gorska služba spašavanja radi. Ali, naglasio je, važno je ono što mi radimo.

Ne željevši spominjati imena ministara kojima zamjera nedolazak na otvaranje kongresa u Bolu na Braču, Prizmić je rekao kako je "HGSS multiresoran".

"Mi smo produžena ruka Ministarstva zdravlja, odnosno Hitne medicinske pomoći, dio smo sigurnosti o kojoj brine Ministarstvo unutarnjih poslova, dio smo turizma, dio smo zaštite prirode, a to znači da smo multiuresorni i doista ne bi bilo nevažno da su se večeras na otvaranju kongresa pojavili predstavnici tih resora", rekao je Prizmić, dodavši kako vjeruje da su ministri "imali drugih obveza" zbog kojih nisu došli na otvaranje kongresa vodećih svjetskih spašavateljskih službi.

Sudionike kongresa je, uz Prizmića i predsjednika IKAR-a Geralda Binera, na svečanom otvorenju pozdravio izaslanik predsjednika Josipovića, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) komodor Robert Hranj. Na svečanosti su, između ostalih, nazočili izaslanica ministra zdravlja Branka Tomljanović, zamjenik ravnatelja DUZS-a Nikola Gaće, te načelnik općine Bol Tihomir Marinković.

(Hina) xpgas ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙