FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TI BiH: prijelomni trenutak za procesuiranje korumpiranih političara

Autor: rmav
SARAJEVO, 17. listopada 2013.(Hina) - Bosna i Hercegovina nalazi se u prijelomnom trenutku i svaka odgoda poduzimanja hitnih mjera može dovesti do potpunog urušavanja institucionalnog okvira i raspada ustavnog poretka u toj zemlji s nesagledivim posljedicama, upozorio je u četvrtak bosanskohercegovački ogranak nevladine udruge Transparency International (TI), specijalizirane za borbu protiv korupcije.

Ova se udruga oglasila u povodu objavljivanja godišnjeg izvješća Europske komisije o napretku BiH za 2013. godinu u kojemu je pored ostalih problema istaknuta opasnost koja toj zemlji prijeti od rastuće korupcije.

Iz TI podsjećaju kako oni odavno upozoravaju na ono što je zaključila i Europska komisija: da se u BiH sustavno uništava zakonski okvir za borbu korupcije, a uz to je prisutna potpuna neučinkovitost u procesuiranju slučajeva korupcije, dok su tijela za provedbu zakona i pravosuđe pod potpunom kontrolom političkih stranaka.

"Stanje se pogoršava a za to su, naravno, isključivi krivci lideri vladajućih stranaka koji čine sve kako bi opstruirali provedbu reformi u zemlji i na takav način sebe zaštitili od kaznenog progona zbog brojnih zločina korupcije koje su počinili i još uvijek čine", izjavio je izvršni direktor TI BiH Srđan Blagovčanin,

U ovoj organizaciji ne vjeruju kako će se stanje bitnije promijeniti ukoliko se ne izmijeni pristup rješavanju problema korupcije i odmah ne započne s procesuiranjem "velikih slučajeva" odnosno utjecajnih političara umiješanih u korupciju.

Najavili su stoga kako će TI BiH u idućem razdoblju, u izravnoj komunikaciji s tijelima EU i uz potporu međunarodnog tajništva TI, insistirati da EU konkretizira uvjete i ciljeve koje BiH mora ostvariti na planu suzbijanja korupcije i uvođenja vladavine prava.

Kako se navodi, TI BiH će inzistirati da se jasno definira mapa puta za BiH s konkretnim slučajevima političke korupcije koji bi trebali biti riješeni, a takvu praksu je EU već uvela prema nekim zemljama Zapadnog Balkana u fazama procesa pridruživanja prije otpočinjanja pregovora.

"Očevidno se nalazimo u fazi kada napredak na suzbijanju korupcije nije moguć bez otvaranja velikih slučajeva političke korupcije u koje su uključeni najviši politički dužnosnici koji stoga nastoje blokirati provedbu reformi, a pravosuđe i tijela za provedbu zakona drže pod svojom kontrolom kako bi spriječili da budu procesuirani", ocijenio je izvršni direktor TI BiH Blagovčanin.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙