FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Transparency International: BiH nazaduje u borbi protiv korupcije

Autor: rmav
SARAJEVO, 10. listopada 2013.(Hina) - Dok države regije poput Hrvatske i Srbije bilježe značajan napredak u borbi protiv korupcije, Bosna i Hercegovina na tom planu nastavlja zaostajati, a korupcija u njoj poprima sve šire razmjere, ocijenio je u četvrtak Srđan Blagovčanin, izvršni direktor bosanskohercegovačkog ogranka nevladine udruge Transparency International (TI).

Predstavljajući u Sarajevu izvještaj o monitoringu napretka u provedbi protukorupcijskih reformi u BiH, Blagovčanin je konstatirao kako je ta zemlja bila među prvima u regiji koja je donijela zakone čiji je cilj suzbijanje korupcije, ustvrdivši kako su s vremenom oni toliko derogirani da više ne služe ničemu.

"BiH je prva u regiji usvojila potrebne zakone, no najslabije ih je provodila", kazao je Blagovčanin.

Prema indeksu percepcije korupcije kojega svake godine analizira TI, BiH je trenutačno među lošije plasiranim državama regije, a u javnosti prevladava procjena kako je razina korupcije u njoj povećana u zadnje dvije godine te kako tijela vlasti, zadužena za borbu protiv te pojave, uopće ne rade svoj posao.

U izvještaju TI, koji je predstavljen u četvrtak, stoji ocjena kako korupcija "nastavlja razarati bosanskohercegovačko društvo, dok istodobno prevladava nedostatak političke volje za rješavanjem tog problema".

Konstatirano je kako Agencija za borbu protiv korupcije, koja je uspostavljena prije četiri godine, još nije počela raditi, kako je pravosuđe nedovoljno učinkovito u borbi protiv korupcije jer je tek mali broj predmeta završio pred sudovima te kako političke stranke kao izvorište stvarne moći izravno potiču korupciju kroz zadržavanje slabih mehanizama kontrole njihova financijskog poslovanja.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙