FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pusić i Laridžani o bilateralnim pitanjima i ulozi Irana

Autor: rtom
ZAGREB, 10. listopada 2013. (Hina) - Iran ima važnu ulogu u rješavanje teškoća u Siriji, Iraku i Afganistanu, rekla je u srijedu prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u razgovoru s predsjednikom iranskog parlamenta Alijem Laridžanijem s kojim je razgovarala i o bilateralnim odnosima, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Stanje u široj regiji južnog Mediterana i Bliskog istoka te iransko pravo na civilni nuklearni program bile su uz bilateralna pitanja teme razgovora ministrice Pusić i predsjednika Islamske savjetodavne skupštine Laridžanija koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj.

Problemi u kriznim žarištima kao što su Sirija ili Irak teško se mogu riješiti bez sudjelovanja Irana, a njegova će uloga biti važna i u Afganistanu s obzirom na predviđeni završetak međunarodne misije ISAF u 2014., rekla je Pusić.

Gost iz Islamske Republike Iran rekao je kako je rješavanje kriznih žarišta u interesu svih, a Iran je spreman politički pomoći jer je u njegovu interesu borba protiv terorizma i sprječavanje djelovanja terorističkih skupina.

Razvoj najnovijih političkih događaja u Iranu otvorio je novu mogućnost za napredak u međunarodnim odnosima, rekla je Pusić, piše MVEP.

Oboje se sugovornika suglasilo da je važno sve probleme što prije početi diplomatski rješavati jer nema vojnog rješenja, a što kriza duže traje, političko je rješenje teže.

Na temu iranskog nuklearnog programa Laridžani je istaknuo da Iran potpuno razumije da Europa traži sigurnost i potvrdu da se nuklearna energija ne koristi u vojne svrhe, no s druge strane Iran želi razvijati svoju nuklearnu tehnologiju u mirnodopske svrhe. Iran prihvaća sustav pravila i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) može imati nadzor u svim centrima, rekao je Laridžani.

Nadalje su istaknuli da ima puno prostora za razvoj i napredak bilateralnih odnosa Hrvatske i Irana, pri čemu je Laridžani kao područja iranskog interesa naveo suradnju dviju gospodarskih komora, sudjelovanja na sajmovima, proizvodnju lokomotiva, brodogradnju i opskrbu plinom.

(Hina) xpp/xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙