FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran power point prezentacijom pokrenuo nuklearne pregovore

Autor: vmrs
ZAGREB/ŽENEVA, 15. listopada 2013. (Hina) - Iran je u pregovorima sa šest svjetskih sila u utorak u Ženevi podnio novi prijedlog u vezi sa svojim nuklearnim programom i učinio je to power point prezentacijom, rekao je u utorak predstavnik Europske unije.

Michael Mann, glasnogovornik EU-ove visoke predstavnice za vanjsku politiku Catherine Ashton, rekao je novinarima da su iranski dužnosnici svoje zamisli predstavili u power point prezentaciji, ali nije to detaljno obrazložio.

Po Mannovim riječima, na početku dvodnevnog sastanka vlada "oprezni optimizam", a Ashton i iranski ministar vanjskih poslova i glavni iranski pregovarač Mohamad Džavad Zarif večerali su u ponedjeljak zajedno, u "veoma pozitivnoj atmosferi".

Razgovori traju, javlja Reuters, ali Iran je "svakako jutros podastro neke prijedloge", rekao je Mann i dodao kako velike sile od iranske strane traže konkretne, konstruktivne ideje.

Iranski mediji objavili su kako je paket naslovljen sa "Zatvaranje nepotrebne krize, otvaranje novih obzora", ali ni oni nemaju detalje.

Prijedlozi koje je druga strana, a to su Sjedinjene Države, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija, ponudila početkom godine, i u Ženevi su aktualni, ali velike sile spremne su "reagirati" na iranski prijedlog, rekao je Mann.

Zapad od Irana traži da prestane obogaćivati uranij, da zatvori podzemni pogon u Fordowu te da se riješi nekih zaliha uranija, a zauzvrat će se ublažiti sankcije na trgovinu zlatom, plemenitim metalima i petrokemijskim proizvodima. Iran je dosad tu ponudu odbacivao kao nedovoljnu, a stalno tvrdi i da uranij obogaćuje u mirnodopske svrhe te da ne kani proizvesti nuklearno oružje.

Prijedlog službenog Teherana ima "kapacitet za ostvarivanje velikog napretka", drži Iran, a prenosi BBC.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Abas Arakči kaže kako su svjetske sile spremne saslušati plan, ali da se zasad neće objavljivati pojedinosti.

Dvodnevni ženevski pregovori prvi su otkako je Hasan Rohani u kolovozu postao iranski predsjednik i kao umjereniji političar naslijedio Mahmuda Ahmadinežada.

(Hina) xvm yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙