FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija Ženeva 2 možda u studenome - Brahimi

Autor: vrad
PARIZ, 6. listopada 2013. (Hina/AFP) - Konferencija poznata kao Ženeva 2 za pronalaženje rješenja za sirijski sukob možda će se održati u studenome, a sirijska oporba i režim u Damasku moraju onamo doći "bez preduvjeta", rekao je u nedjelju izaslanik Arapske lige za Siriju Lakhdar Brahimi.

Odgovarajući na pitanja u emisiji mreže TV5 i Međunarodnog francuskog radija (RFI) o mogućnosti održavanja Ženeve 2, poseban izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju priznao je da ono "nije sigurno".

"Pokušavam pozvati sve u drugoj polovici studenoga ... Vidjet ćemo. Realan sam", dodao je.

Po Brahimijevim riječima, režim predsjednika Bashara al-Assada i oporba koju zastupa Sirijska nacionalna koalicija, moraju doći "u Ženevu bez preduvjeta".

"Bashar al-Assad ne može reći da ne želi pregovarati s ovim ili s onim, isto vrijedi za oporbu... Rusi nam kažu da je Al-Assad pristao", izjavio je.

Moskva je početkom listopada najavila da će Damask u Ženevi možda početi mirovne pregovore s umjerenim skupinama u sastavu sirijske naoružane oporbe. Oporba ujedno traži prije pregovora da se Assad povuče.

Prijedlog o novoj međunarodnoj konferenciji u Ženevi na kojoj će sudjelovati izaslanici sirijske vlade i oporbe, u svibnju su iznijeli ruski i američki ministar vanjskih poslova, Sergej Lavrov i John Kerry, kako bi zaustavili sirijski sukob u kojemu je u dvije i pol godine poginulo više od 100.000 ljudi.

No organiziranje toga skupa odgađano je više puta zbog nesuglasica oko zadaća i sudionika, napose između Rusije, saveznice sirijskog režima i zapadnih zemalja.

"Iran (saveznik Bashara al-Assada) i Saudijska Arabija (koja podupire pobunu) trebaju doći na Ženevu 2", ocijenio je Brahimi. "U New Yorku sam razgovarao s Hassanom Rohanijem i s njegovim ministrom vanjskih poslova, oni su zainteresirani za dolazak. Ali i dodaju: Ako i ne dođemo, nije kraj svijeta. Odluku trebaju donijeti Amerika i Rusija".

Visoki diplomat je naglasio: "Džihadisti ne smiju zamijeniti sadašnji režim". "Rusi i zapadnjaci su suglasni. Nužan je proces koji će se završiti izborima organiziranim uz međunarodni nadzor, koji će sirijskom narodu omogućiti da se očituje", kazao je.

Najmanje je osam osoba poginulo u nedjelju od granate koja je pala na kršćansku četvrt u središtu Damaska, izvijestila je službena sirijska agencija Sana.

Napad se dogodio u Qassai, kršćanskoj četvrti u starome gradu, pri čemu su 24 osobe ranjene a oštećena je i jedna crkva, dodaje Sana.

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙