FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4.30

Autor: rtom
ZAGREB, 16. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4.30 sati

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama će se u srijedu susresti s ministrom financija Jackom Lewom, najavila je Bijela kuća nakon što je objavljeno da se u Predstavničkom domu republikanci nisu uspjeli dogovoriti oko plana za izlazak iz proračunske krize. Obama je nazvao "neredom" neprekidno pregovaranje u Kongresu kojim se pokušava okončati dvotjedna djelomična blokada rada američke administracije. On je rekao da još uvijek ima vremena za postizanje dogovora. "Očekujem da ćemo to riješiti ali nemamo puno vremena", rekao je Obama. On je preporučio čelnicima Kongresa da se brinu za dobrobit države a ne za stranačke interese. Pregovori republikanaca i demokrata i dalje traju u utorak kasno navečer po američkom vremenu. Djelomična blokada vlade, zbog koje je 350.000 djelatnika savezne administracije bilo prisiljeno otići na neplaćeni dopust, počela je 1. listopada nakon što Kongres nije usvojio prijedlog zakona o privremenom financiranju vlade. Ako Kongres do 17. listopada ne odobri mjeru za povećanje iznosa novca za koji će se vlada moći zadužiti, administracija predsjednika Baracka Obame neće moći platiti svoje račune.

BERLIN -Njemački Zeleni odlučili su u srijedu prekinuti pregovore o koaliciji s konzervativcima Angele Merkel, kojima sada ostaje samo Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) kao mogući koalicijski partner "Zeleni ne žele pregovarati o koaliciji" s Merkel, rekla je potpredsjednica stranke Claudia Roth novinarima nakon nekoliko sati razgovora s predstavnicima konzervativaca u Berlinu. Između konzervativaca (CDU i bavarski partner CSU) i Zelenih "neće biti pregovora o koaliciji", potvrdio je i glavni tajnik Kršćansko demokratske unije Hermann Groehe. Razgovori sa SPD-om bit će nastavljeni u četvrtak. Kršćansko demokratska unija CDU/CSU porazila je socijaldemokrate na izborima 22. rujna, ali kancelarki Merkel je za sastavljanje vlade potreban koalicijski partner.

RIM - U vodama kod Sicilije koja je proglasila izvanredno stanje spašeno je 400 imigranata u utorak, dan pošto je Italija pokrenula operaciju "Mare nostrum" koje je cilj jačati vojnu i humanitarnu nazočnost u Sredozemlju. Zbog priljeva migranata, Sicilija, pod čijom je upravom i Lampedusa, otok najbliži afričkoj obali, proglasila je izvanredno stanje kako bi "raspolagali maksimalnim alatima" za suočavanje s valom izbjeglica, rekao je predsjednik regije Rosario Crocetta. Italija je rasporedila 12 patrolnih brodova na prostoru od 75 kilometara oko Lampeduse, a izvan tog prostora djeluju četiri vojna broda te od petka i amfibija.

RIM - Talijanski antifašisti i stanovnici mjesta Albano Laziale u okolici Rima prosvjedom su u utorak dočekali lijes s tijelom osuđenog nacističkog zločinca Ericha Priebkea koji je, unatoč nastojanjima gradonačelnika da to spriječi, dopremljen u mjesto na privatni vjerski obred u institutu bratstva Svetog Pija X, izvijestili su talijanski mediji. Bivši časnik SS-a Erich Priebke umro je prošlog petka u kućnom pritvoru u Rimu u 101. godini života. U Rimu je služio kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u pokolju 335 civila 1944. godine u Ardeatinskim jamama blizu Rima. Gradonačelnik je isprva odbio obred u Albanu no morao je odluku povući po nalogu rimskog prefekta Giuseppea Precorara. Ukop Priebkeovih posmrtnih ostataka na svome su tlu odbili Argentina u kojoj je živio od bijega iz Europe do izručenja Italiji 1995., zatim Rim, gdje je služio kaznu doživotnog zatvora, te konačno Priebekovo rodno mjesto Henningsdorf u Njemačkoj.

ŽENEVA - Izaslanstvo Sjedinjenih Država, koje sudjeluje na pregovorima šest sila s Iranom o nuklearnom programu te zemlje, održalo je u utorak bilateralni sastanak s iranskim izaslanstvom koji je dužnosnik SAD-a opisao "korisnim". Izaslanstvo SAD-a na razgovorima u Ženevi vodi državna podtajnica Wendy Sherman, treći diplomat State Departmenta. Sherman i drugi dužnosnici SAD-a susreli su se sa zamjenikom iranskog ministra vanjskih poslova Abasom Aragčijem i drugim iranskim izaslanicima, rekao je dužnosnik State Departmenta. "Rasprava je bila korisna i nastavit ćemo naše razgovore na sutrašnjem sastanku cijele skupine P5+1 (šest sila) s Iranom", rekao je dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan.

WASHINGTON - Skoro pola milijuna iračkih civila smrtno je stradalo od 2003. do 2011. godine, po rezultatima istraživanja koje je u obzir uzelo žrtve izravnog vojnog djelovanja i umrle zbog posljedica sukoba. Najnovije istraživanje obavili su djelatnici sveučilišta u SAD i Kanadi u suradnji s iračkim ministarstvom zdravstva. Oni su pobrojali smrtno stradale u izravnim sukobima (borbe, teroristički napadi, međuvjerski sukobi...) i one koji su umrli zbog posljedica sukoba na Irak: nedostatak i nedostupnost liječničkih usluga, loši sanitarni uvjeti i slično. Po toj metodologiji došli su do podatka o 461.000 iračkih civila koji su izgubili život od izravnih i neizravnih posljedica rata od ožujka 2003. do sredine 2011. godine.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙