FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Standard & Poor's potvrdio rejting HBOR-a i negativnu prognozu

Autor: vmom
LONDON/ZAGREB, 15. listopada 2013. (Hina) - Međunarodna agencija za rejtinge Standard & Poors's (S&P) potvrdila je danas važeći rejting Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za zaduživanje u inozemnoj i domaćoj valuti BB+/B, ujedno zadržavši negativnu prognozu.

Time je kreditni rejting HBOR-a, koji je u potpunom vlasništvu hrvatske države, usklađen s rejtingom Hrvatske za zaduživanje u domaćoj i inozemnoj valuti BB+, navodi se u današnjem priopćenju te agencije.

Potvrda važećeg rejtinga HBOR-a odražava stajalište S&P-ja da je 'gotovo sigurno' da će hrvatska Vlada osigurati pravovremenu i dostatnu izvanrednu podršku HBOR-u ako zapadne u financijske teškoće.

Negativna prognoza za rejting HBOR-a odražava također negativnu prognozu za kreditni rejting Hrvatske, pojašnjavaju u agenciji.

HBOR-ov samostalni kreditni profil (SACP) u S&P-ju ocjenjuju ocjenom 'bb', koja ponajprije odražava vrlo snažnu kapitaliziranost banke i održivost njezina poslovnog modela državne razvojne banke i agencije za kreditiranje izvoza.

Podsjećaju ujedno da bi mogli sniziti rejting HBOR-a ako snize kreditni rejting Hrvatske. Također bi mogli poboljšati njegovu prognozu iz negativne u stabilnu u slučaju odgovarajuće revizije prognoze za kreditni rejting Hrvatske.

"Agencija bi mogla sniziti rejtinge HBOR-a i ako promijeni svoje stajalište u pogledu uloge HBOR-a u hrvatskoj Vladi, odnosno njegove povezanosti s Vladom. To bi promijenilo naše stajalište o vjerojatnosti da će HBOR dobiti dostatnu i pravovremenu izvanrednu pomoć, za slučaj da se pokaže potrebnom, a što bi nas vjerojatno potaknulo da preispitamo rejtinge banke", zaključuje se u današnjem priopćenju S&P-ja.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙