FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljska vlada predstavila konačni prijedlog mirovinske reforme

Autor: vmom
VARŠAVA/ZAGREB, 11. listopada 2013. (Hina) - Poljska vlada predstavila je kasno sinoć konačnu verziju prijedloga reforme mirovinskog sustava, a među najvećim je promjenama prijedlog da drugi stup mirovinskog sustava ubuduće više ne bude obvezan, objavili su danas poljski mediji.

Prema tome prijedlogu svi zaposleni sami bi odlučivali hoće li izdvajati 2,92 posto dohotka u drugi mirovinski stup (otvorene mirovinske fondove) ili u Zavod za socijalno osiguranje (ZUS) kojim upravlja država, objavio je danas Warsaw Business Journal (WBJ).

Odluku bi morali donijeti do 30. lipnja 2014. godine, no izmjene će biti omogućene od 2016. godine, nakon čega će je zaposleni moći mijenjati svake četiri godine.

Od ranije je poznato da će svi državni dužnički papiri biti prebačeni iz otvorenih mirovinskih fondova u ZUS, te da ti fondovi više neće moći u njih investirati. Umjesto toga, moći će kupovati ali i posuđivati dionice, koje će ubuduće morati činiti najmanje 75 posto njihovih ulaganja.

Po pisanju Reutersa, mirovinski fondovi u rujnu su držali imovinu vrijednu 292 milijarde zlota (94,27 milijardi dolara), odnosno 18 posto poljskog BDP-a u 2012. godini. Od toga iznosa, 124 milijarde zlota bilo je u dužničkim papirima ministarstva financija a 18 milijardi u obveznicama za čiju isplatu država jamči.

Poljska vlada također želi potaknuti štednju u trećem stupu, odnosno na osobnim računima u dobrovoljnim mirovinskim fondovima. Građani koji štede u trećem stupu imat će pravo na poreznu olakšicu u visini do 120 posto prosječne mjesečne plaće, a isplate s tih računa oporezivat će se po jedinstvenoj stopi od 10 posto.

Vlada očekuje da će izmjene pripomoći smanjenju javnog duga u 2014. za oko 145,4 milijarde zlota, što odgovara 8,4 posto poljskog BDP-a, piše nadalje WBJ.

Prijedlog izmjena koje je vlada najavila početkom prošlog mjeseca naišao je na kritike tržišnih sudionika i ekonomista, dok su ga agencije za rejtinge uglavnom poduprle. I Fitch i Moody's tada su objavili da od najavljenih reformi očekuju kratkoročne pozitivne efekte, ali su iskazali zabrinutost u vezi mogućih dugoročnih nepovoljnih učinaka.

Analitičari u Moody'su ističu tako da će izmjene u poljskom mirovinskom sustavu kratkoročno poboljšati stanje državnih financija, no da će povećati isplate iz proračuna povezane s mirovinama i smanjiti likvidnost na tržištima kapitala.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙