FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 15. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

ZAGREB - Tema povlačenja hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije može doći na dnevni red tek nakon rješavanja pitanja nestalih, povrata umjetnina i suđenja za ratne zločine, poručilo je u utorak hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova. "Naš je stav poznat odavno: da bi se tema povlačenja tužbi za genocide stavila na dnevni red potrebno je najprije riješiti pitanje nestalih, povrata umjetnina i suđenja za ratne zločine. Dakle, ako i kad ta tema dođe na dnevni red tek tada će se moći razgovarati i o modalitetima", navodi MVEP u izjavi za Hinu zamoljen da komentira izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivana Mrkića koji je rekao kako je "dogovoreno" da RH prva mora povući tužbu za genocid. Mrkić je izjavio je u utorak u srbijanskom tisku da Hrvatska mora prva povući tužbu za genocid jer ju je prva i predala Međunarodnom sudu pravde (ICJ), objasnivši da je o tome već postignut dogovor.

MOSTAR - Više svećenika i hrvatskih prognaničkih udruga upozorilo je da tijekom popisa stanovništva, koji službeno završava u utorak, nije bilo dopušteno popisati se onim Hrvatima čiji su obiteljski domovi srušeni tijekom rata na području Republike Srpske. Kako su prenijeli tiskovni mediji u Mostaru pozivajući se na Katoličku tiskovnu agenciju (KTA) BiH, na adresu banjolučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice stiglo je više žalbi na način kako je vođen popisa stanovništva u kotorvaroškom kraju nedaleko od Banje Luke, ali i u drugim krajevima. Najčešće žalbe bile su da popisivači žele popisati samo one koji imaju obnovljene kuće, dok takvu mogućnost nemaju oni kojima su kuće srušene, navodi KTA. Popis stanovništva u BiH započeo je 1. listopada, a završava dans u 21 sat. Radi se o prvom popisu održanom nakon 22 godine.

WASHINGTON - Čelnici američkog Senata sve su bliže postizanju dogovora kojime bi se američkoj vladi dopustilo dodatno zaduživanje i financiranje do sredine siječnja, čime bi se okončala i dvotjedna djelomična blokada rada američke administracije, pišu američki mediji u utorak. Savjetnici u Kongresu predviđaju da bi čelnik senatske većine Harry Reid i vođa republikanaca u senatu Mitch McConnell mogli postići dogovor u utorak popodne po mjesnom vremenu. Taj dogovor okončao bi dvotjednu blokadu vlade i njime bi se dopustilo zaduživanje SAD-a najmanje do sredine veljače te vladi omogućilo financiranje do 15. siječnja.

ŽENEVA - Pregovori o spornom iranskom nuklearnom programu u Ženevi tijekom kojih Iran treba predstaviti svoje smjernice radi pokretanja dijaloga blokiranog od travnja ove godine su počeli u utorak prijepodne. Dvodnevni pregovori između Irana i zemalja skupine 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Kina, Njemačka i Rusija) predviđeni su na razini političkih direktora ili zamjenika ministara vanjskih poslova. Vodit će ih visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. Iranski ministar Mohamad Džavad Zarid treba na početku predstaviti smjernice koje predlaže Iran. Navodno bi im svrha bila postizanje sporazuma u manje od godinu dana uz prvu etapu za mjesec ili dva.

DAMASK - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad je došao u utorak u džamiju u Damaska na molitvu u povodu Kurban-bajrama, prenose službeni mediji. Državna televizija je prenosila ulazak predsjednika u džamiju Hasiba i njegovo pozdravljanje vjernika prije molitve prvog dana proslave. Predsjednik Asad je 8. kolovoza došao na molitvu prigodom završetka ramazana u jednu džamiju Damaska. Tada je jedna nevladina organizacija izvijestila o padu granata u istom području, a aktivisti su naveli da su te granate bile usmjerene na predsjednički konvoj. U sukobu u Siriji je u dvije i pol godine poginulo više od 115.000 ljudi.

BRUXELLES - Zagađenje zraka na opasno je visokim razinama širom Europe i rezultira prijevremenim smrtima, bolestima i velikim ekonomskim gubicima povezanim sa smanjenjem poljoprivrednih prinosa, objavila je u utorak europska agencija za okoliš. Dok je koncentracija nekih zagađivača u Europi snažno pala u posljednjih nekoliko desetljeća, sve veći broj dizelskih motora u vozilima i raširenije korištenje ogrjevnog drva kao jeftinije alternative plinu znači da se korištenje tih drugih vrsta zagađivača sporije smanjuje. Europski zakonodavci trebali bi predložiti povećanje limita EU na mikroskopske čestice zagađenja poznate kao lebdeće čestice (PM) i druge zagađivače a zakonski prijedlozi mogli bi se izraditi prije kraja sljedeće godine.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙