FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 15. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 9,30 sati.

SARAJEVO - Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović pozvao je u utorak muslimane u toj zemlji da ostanu otvoreni za njegovanje univerzalnih vrijednosti na kojima se temelji napredak civilizacije ali i da čuvaju svoju tradiciju. "Naša otvorenost za univerzalne vrijednosti, dolazile one s istoka ili zapada, kako se i obrazovala naša tradicija, mora biti trajna. Kako u prošlosti tako i danas, naša ulema (svećenstvo) je pred velikim izazovom odgovornosti za svoj narod. Ona mora ponuditi vlastito učenje, vlastiti pogled na duhovni život našeg naroda, a drugi su dužni da to respektiraju", kazao je reisu-l-ulema Kavazović predvodeći središnje molitveno slavlje u povodu blagdana Kurban-bajrama u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji. U svojoj je hutbi (propovjedi) Kavazović istaknuo kako je važno ne dopustiti presudni utjecaj u društvu "oholih i umišljenih" koji smatraju da su vlasnici duhovnih istina.

PULI ALAM - Guverner afganistanske pokrajine Logar ubijen je u utorak u eksploziji bombe skrivene u mikrofonu, u trenutku kada je uzimao riječ u džamiji nakon molitve, objavile su mjesne vlasti. "U utorak ujutro guverner Arsala Džamal se spremao održati govor nakon molitve kada ga je ubila bomba skrivena u mikrofonu. Osam ljudi je ranjeno", rekao je glasnogovornik guvernera pokrajine koja graniči s Kabulom. Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali se pretpostavlja da se radi o talibanskim pobunjenicima koji posljednjih deset godina vode napade na afganistansku vlast, snage reda i NATO. Talibani su prije koncentrirali napade na jugozapadu zemlje, ali unatrag nekoliko godina su ih pomaknuli prema sjeveru i glavnom gradu Kabulu, što izaziva strahovanja od novog građanskog rata nakon odlaska 87.000 vojnika NATO-a krajem 2014.

MANILA - Najmanje 20 osoba je poginulo a tridesetak ozlijeđeno u snažnom potresu magnitude 7,1 u utorak na Filipinima, navele su mjesne vlasti. Potres je zabilježen oko 8 sati po mjesnom vremenu, a epicentar mu je bio oko 5 km istočno do Balilihana, i 629 km od glavnog grada Manile, na dubini od 20 kilometara, objavio je američki geofizički institut USGS. Nasuprot Balilihanu, oko 60 km dalje nalazi se turistička regija Cebu, čiji je istoimeni glavni grad peti najveći grad Filipina. Centar za uzbunjivanje na tsunami u Pacifiku je naveo da nije izdao upozorenje.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙