FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenci neskloni uvođenju poreza na nekretnine

Autor: lfia
LJUBLJANA, 14. listopada 2013.(Hina) - Slovenska javnost nesklona je uvođenju poreza na nekretnine koji bi se počeo ubirati od početka iduće godine i u već prihvaćenom proračunu za 2014. predviđa se da bi osigurao dodatnih 204 milijuna eura prihoda.

Porezu na nekretnine protivi se 75 posto građana, a 89 posto ocjenjuje da će njegovim uvođenjem plaćati za svoje nekretnine znatno više nego kroz dosadašnji komunalni doprinos, pokazala je anketa koju je u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Prema sadašnjem prijedlogu zakona o kojemu će parlament uskoro odlučivati po hitnom postupku, porez od 0,15 posto plaćao bi se za nekretnine u kojima vlasnici žive, 0,50 posto za nerezidene nekretnine poput vikendica, praznih stanova i stanova koji se daju u najam. Na stambene nekretnine čija vrijednost prelazi 500.000 eura plaćao bi se dodatni porez od 0,15 posto.

Sadašnji prijedlog zakona predviđa 0,30-postotni porez za poljoprivredne zgrade, te 0,15 posto poreza na poljoprivredna zemljišta i 0,07 posto na šume.

Zakon nije u cijelosti usklađen ni među članicama vladajuće koalicije pa je predsjednik stranke umirovljenika DESUS Karl Erjavec zaprijetio odlaskom iz koalicije ako se ne predvide porezne olakšice za umirovljenike i starije osobe koje žive u većim stanovima. Na zakonska rješenja primjedbe imaju i vjerske zajednice, te obrtnici i poljoprivredne udruge.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙