FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. rujna 2013. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Premijer Zoran Milanović izjavio je danas kako u razgovorima s mađarskim MOL-om treba vidjeti koje su obveze MOL-a prema ugovoru o odnosu dioničara u Ini na ulaganja u infrastrukturu i rafinerije, kao i koje su obveze hrvatske Vlade prema ugovoru o plinskom biznisu te da se, ako se u drugom stupnju potvrdi osuđujuća presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL, postavlja pitanje ništavnosti tog ugovora. "Moramo sjesti i vidjeti koje su obaveze MOL-a kao strateškog investitora prema ugovoru o odnosu dioničara na ulaganja u infrastrukturu i rafinerije, kao i koje su obaveze hrvatske Vlade o plinskom biznisu", kazao je Milanović odgovarajući na konferenciji za novinare nakon sastanka s makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim na upit o sutrašnjem početku pregovora između Vlade i MOL-a o izmjenama dioničarskog ugovora za Inu. Milanović je podsjetio da je MOL, da bi izbjegao zastaru, prije nekoliko tjedana utužio više od dvije milijarde kuna duga za plin, a prema ugovoru o plinskom biznisu koji je sklopila bivša Vlada "opet na jedan neobičan način". "Naprosto, taj dug postoji. Međutim, istovremeno postoji i sudski postupak protiv osobe koja je taj ugovor potpisala, koja je tada bila predsjednik hrvatske Vlade i koja je u prvom stupnju proglašena krivom. Ukoliko se to potvrdi u drugom stupnju, postavlja se pitanje ništavnosti tog ugovora", rekao je premijer Milanović.

ZAGREB - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je danas kako u pregovorima oko izmjena dioničarskog ugovora za Inu s MOL-om želi pregovarati za pregovaračkim stolom, a ne komunicirati preko medija, te najavio da će već nakon prvog sastanka javnost biti upoznata s daljnjim koracima. U prošlosti se pokazalo da netransparentno pregovaranje i komuniciranje preko medija nije bilo pametno ni mudro. Ni javnost niti mnogi članovi Vlade nisu znali što se događalo i završilo je loše, kazao je Vrdoljak odgovarajući za posjeta Cola-Coli na upit novinara što očekuje uoči sutrašnjeg početka pregovora Vlade i MOL-a o dioničarskom ugovoru za Inu. "Želim pregovarati za pregovaračkim stolom i usuglasiti se s partnerima iz MOL-a o svim točkama koje su navedene u okviru koji je donijela Vlada, a javnost će već nakon prvog kruga biti upoznata koji su daljnji koraci i što je ono što se već na prvom sastanku moglo zaključiti", rekao je Vrdoljak.

ZAGREB - Uprava Dalekovoda priopćila je danas da razmatra sve pravne mogućnosti te će postupiti u najboljem interesu društva nakon odluke zagrebačkog Trgovačkog suda koji je odbio prijedlog predstečajne nagodbe za tu tvrtku. "Uprava Dalekovoda intenzivno razmatra sve pravne mogućnosti te će postupiti u najboljem interesu društva, uvažavajući i štiteći interese radnika, vjerovnika, dioničara kao i interese šire društvene zajednice", priopćila je Uprava Dalekovoda. Sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić odbio je 16. rujna prijedlog predstečajne nagodbe jer ga, kako je naveo u svom zaključku, smatra nedopuštenim. "Vjerujemo u uspjeh i iznalaženje najboljih rješenja, a imajući u vidu da je Dalekovod, usprkos svim ovim poteškoćama, i dalje jedan od najvažnijih izvoznika u Hrvatskoj, s dugom tradicijom poslovanja i snažnom pozicijom branda na međunarodnom tržištu“, priopćila je Uprava tvrtke. Istaknula je i da Dalekovod, usprkos trenutnim poteškoćama, još uvijek ima povjerenje velikih investitora s najzahtjevnijih svjetskih tržišta te se upravo vode pregovori oko sklapanja novih poslova u području energetike.

ZAGREB - Iz Hrvatske udruge poslodavaca, u povodu odluke zagrebačkog Trgovačkog suda o odbijanju prijedloga za sklapanje predstečajne nagodbe za Dalekovod, poručuju kako pojedinačne sudske odluke i pravne procese ne mogu komentirati, no ističu kako svima u interesu treba biti rješavanje situacije koja ima dalekosežne negativne posljedice. "Podsjećamo kako je sigurnost pravnog poretka svake uređene države postojanje održivih i provedivih zakona, ali i efikasnost, odgovornost i usklađenost djelovanja pravosuđa", poručuju iz HUP-a. Ističu i da trenutačna pravna nesigurnost i nedefiniranost imaju potencijalno teške i ozbiljne posljedice za velik broj tvrtki i zaposlenika koji u njima rade. "Upravo radi mogućih ozbiljnih posljedica na cjelokupno gospodarstvo apleiramo još jednom na sve odgovorne i mjerodavne da nađu rješenje koje će osigurati stabilan, predvidiv i dugoročniji pravni okvir kao pretpostavke za stabilno poslovanje", zaključuje HUP.

ZAGREB - Poreznici su do sada obradili više od 80 posto zaprimljenih godišnjih prijava poreza na dohodak i pravo na povrat poreza do sada je ostvarilo više od 475 tisuća građana u ukupnom iznosu od 886 milijuna kuna, a prema zasad obrađenim prijavama najviši prijavljeni dohodak u prošloj godini iznosio je 6,5 milijuna kuna. Po podacima Porezne uprave, od ukupno 687.968 zaprimljenih prijava poreza na dohodak za 2012. godinu do sada je obrađeno njih 81,5 posto, ili 560.435 prijava. Pritom je velika većina građana, njih 475.134, ostvarila pravo na povrat poreza u ukupnom iznosu od 886,2 milijuna kuna. Obvezu pak da temeljem obrađenih poreznih prijava izvrše dodatnu uplatu poreza na dohodak ima 49.331 obveznik, a trebaju uplatiti 192,9 milijuna kuna. U Poreznoj upravi procjenjuju da će iznosi povrata više uplaćenog poreza i prireza na dohodak biti u okvirima prošle godine, odnosno oko 1,1 milijardu kuna. Prema dosad obrađenim prijavama najveći prijavljeni dohodak od nesamostalnog rada za 2012. godinu iznosi 6,5 milijuna kuna, a slijedi obveznik koji je prijavio 5,8 milijuna kuna.

SPLIT - U Brodosplitu je danas porinut brod za postavljanje opreme za podmorske naftne bušotine i prijevoz tereta izgrađen za nizozemskog naručitelja tvrtku "Jumbo". Porinućem ovog broda kakav se još nije gradio na hrvatskim navozima Brodosplit pokazuje kako je u stanju graditi tehnički najzahtjevnije brodove. DIV Grupa, kao novi vlasnik splitskog škvera, odlučna je nastaviti tradiciju svjetski poznate i priznate brodogradnje, ali u okviru održivog poslovanja, rekao je predsjednik Uprave DIV-a Tomislav Debeljak. Predsjednik uprave nizozemske tvrtke "Jumbo" Michale Kahn istaknuo je kako je ovaj brod jedinstven, riječ je o najvećem brodu ovog tipa sa najsofisticiranijom opremom. Novoizgrađeni brod dug je 152 metra i širok 27 metara, a bit će opremljen dvjema dizalicama, pojedinačne maksimalne nosivosti od 1.500 tona. Nosivost broda iznosit će 14 tisuća tona, a brzinu od 17 čvorova osiguravat će mu dva motora snage po 4500 kW. Ovo je prvi u seriji od dva broda koje je splitsko brodogradilište ugovorilo s nizozemskom kompanijom "Jumbo".

ZAGREB - Filipinska Energetska regulatorna komisija (ERC) izdala je potvrdu o završetku radova na obnovi Hidroelektrane Binga na Filipinima, za koju je četiri generatora proizvela tvrtka Končar - Generatori i motori (GIM), izvijestili su danas iz Končara. Končar - GIM je s norveškom tvrtkom SN Aboitiz Power Benguet, jednim od vlasnika hidroelektrane, ugovorio isporuku aktivnih dijelova generatora, provjeru ostalih dijelova te nadzor montaže, ispitivanja i puštanja u pogon četiriju generatora s povećanjem snage s 27,8 megavoltampera (MVA) na 37 MVA. Vrijednost ugovora iznosi više od 13 milijuna američkih dolara, a primopredaja zadnjeg, četvrtog generatora za HE Binga izvršena je sredinom srpnja, navode iz Končara.

ZAGREB - Turisti koji su prošle godine boravili i noćili u Zagrebu prosječno su dnevno trošili 111 eura, od čega 67 eura na smještaj, a većina ih je bila zadovoljna gotovo svim elementima ponude, usluga, ljubaznošću i gostoljubivošću. Pokazalo je to danas predstavljeno šesto po redu istraživanje "TOMAS Zagreb 2012 - stavovi i potrošnja turista i posjetitelja Zagreba" koje je Institut za turizam po narudžbi Turističke zajednice grada Zagreba provodio tijekom cijele prošle godine na više od 1.800 ispitanika-turista u 14 hotela, četiri hostela i ukupno 18 lokacija. Ispitanici su u prosjeku bili stari oko 40 godina, oko 60 posto ih ima fakultete, najviše ih je, 66 posto, u Zagreb dolazilo informirajući se putem interneta i zbog poslovnih obveza, njih 42 posto. Uspoređujući rezultate tog s prvim takvim istraživanjem iz 1998. stručnjaci Instituta za turizam primjetili su veliki napredak u ponudi Zagreba i ocjenama zadovoljstva gostiju, ali ne i u njihovoj potrošnji koja zapravo stalno pada. Tako su u hotelima turisti prosječno dnevno trošili 123 eura, za razliku od primjerice 2005. kada je to bilo 147 eura.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze današnje su trgovanje završili u minusu od oko 0,3 posto, a po visini pada cijene danas se izdvaja dionica Dalekovoda koja je potonula za više od 26 posto nakon što je na zagrebačkom Trgovačkom sudu odbijen prijedloga za sklapanje predstečajne nagodbe za tu tvrtku. Indeks Crobex pao je za 0,37 posto, na 1.819,02 boda, a Crobex10 za 0,29 posto, na 1.028,73 boda, dok je redovni promet na Burzi iznosio 14,4 milijuna kuna. Samo je dionicom HT-a ostvaren milijunski promet, od 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,77 posto, na 177,10 kuna. S 880 tisuća kuna prometa slijede dionice Leda, kojima je cijena povećana za 0,75 posto, na 7.900 kuna, dok je dionicama Atlantic grupe, uz 714,5 tisuća kuna prometa, cijena pala za 0,73 posto, na 680 kuna. Po visini prometa slijede dionice Dalekovoda, koje su danas zabilježile najviši pad cijene među trgovanijim dionicama. Uz nešto manje od 682 tisuće kuna prometa cijena dionica Dalekovoda smanjena je za 26,47 posto, na 25 kuna. Posljedica je to danas objavljenog rješenja suca zagrebačkog Trgovačkog suda Mislava Kolakušića kojim se odbija prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe za Dalekovod.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙