FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Irska se sprema oduprijeti pritisku zajmodavaca i olabaviti štednju

Autor: mpuk
DUBLIN, 24. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Irska bi se mogla oduprijeti pritisku međunarodnih zajmodavaca i ublažiti tempo štednje, sudeći po današnjoj izjavi ministra financija Michaela Noonana o naznakama njihove fleksibilnosti u pitanju povećanja poreza i smanjenja rashoda u proračunu za iduću godinu.

Ministri već mjesecima traže da se manevarski prostor otvoren sporazumom s Europskom središnjoj bankom (ECB) o dugovima banaka iskoristi za sastavljanje izdašnijeg proračuna za iduću godinu. Prema važećim ciljevima vlada bi trebala uštedjeti 3,1 milijardu eura.

Međunarodni monetarni fond (MMF), irska središnja banka a u posljednje vrijeme i utjecajni član izvršnog odbora ECB-a Joerg Asmussen uporno pak poručuju da bi se novac trebao staviti na stranu radi zaštite slabog irskog gospodarstva od šokova koje bi mogao prouzročiti očekivani izlazak zemlje iz programa pomoći do kraja ove godine.

"Ne želimo nametati odricanja povrh onih koja su apsolutno neophodna", kazao je ministar financija Michael Noonan za radio Newstalk.

"Europljani su vrlo uporni i traže da ispunimo ciljeve, ali postoji i određena doza fleksibilnosti i mi ćemo raditi u tom prostoru kako bismo donijeli najbolji mogući proračun", naglasio je Noonan.

Zadaća je vlade da dodatno sreže potrošnju u socijalnoj skrbi, zdravstvu i obrazovanju, te dodatno poveća poreze kako bi smanjila proračunski manjak koji je i dalje najviši u Europi.

Budući da će gospodarstvo ove godine ostvariti tek neznatan rast a ministar financije svakako želi ostvariti primarni proračunski višak u sljedećoj godini, čini se da će rezovi biti tek neznatno ublaženi, procjenjuje Reuters.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙