FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski premijer najavio podizanje stope PDV-a

Autor: mpuk
TOKIO, 1. listopada 2013. (Hina/AP) - Japanski premijer Shinzo Abe najavio je u utorak podizanje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) kako bi se smanjio ogroman japanski javni dug.

U travnju iduće godine stopa PDV-a bit će podignuta sa sadašnjih pet na osam posto, objavio je Abe na sastanku vladajuće stranke i visokih vladinih dužnosnika. Vlada bi trebala službeno usvojiti tu odluku tokom dana.

Također se očekuje da će vlada prihvatiti prijedlog o poreznim olakšicama i drugim poticajnim mjerama čiji je cilj ublažiti udar povećanja poreza na osobnu potrošnju.

Odlukom o podizanju stope PDV-a Abe je prosudio da je treće po veličini svjetsko gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži taj udarac. Odustajanje od tog poteza moglo je izazvati negativnu reakciju međunarodnih ulagača, koji se pribojavaju da Japan možda neće moći servisirati svoj javni dug, među najvišima u skupini razvijenih zemalja.

Stručnjaci ističu da je povećanje stope PDV-a ključno za kontrolu nad javnim financijama.

Odluka se vremenski posklopila s objavom istraživanja koje je pokazalo poboljšana poslovna očekivanja među japanskim kompanijama.

Tromjesečno istraživanje očekivanja koje provodi središnja banka pokazalo je da je optimizam posebno izražen među velikim proizvođačima, uz rast odgovarajućeg indeksa na 12 bodova, sa četiri boda koliko je iznosio u srpnju.

Taj je podatak ipak u suprotnosti s povećanom nezaposlenošću, smanjenom aktivnošću u industriji i padom potrošnje kućanstava u kolovozu.

Industrijska je proizvodnja u kolovozu smanjena za 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, nakon 3,4 postotnog skoka u srpnju, pokazuju podaci ministarstva gospodarstva, trgovine i industrije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙