FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 12. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati

DUBROVNIK - Članstvo Hrvatske u EU-u i NATO-u dobra je osnova za pomoć svima koji žele ući u te integracije, istaknuo je predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a Hugh Bayley u subotu u Dubrovniku nakon susreta s domaćinom zasjedanja, predsjednikom Sabora Josipom Lekom. Bayley je ponovno kao uspješan primjer za ostale zemlje regije istaknuo Hrvatsku, punopravnu članicu NATO-a od 2009., a EU-a od srpnja ove godine. "Članstvo Hrvatske u EU-u i NATO-u dobra je osnova za pomoć svima koji žele ući u te integracije", istaknuo je Bayley misleći uz BiH na Makedoniju i Crnu Goru koje su najdalje odmakle na na tome putu. Leko je istaknuo da je u interesu Hrvatske, sigurnosti i mira u Europi da NATO nastavi s politikom "otvorenih vrata", posebno prema Crnoj Gori i Makedoniji.

SARAJEVO - Političke stranke iz Republike Srpske koje imaju zastupnike u parlamentu Bosne i Hrecegovine neće dati suglasnost za ratificiranje sporazuma o graničnim prijelazima između BiH i Hrvatske jer traže njegove izmjene odnosno prekategoriziranje nekih od postojećih prijelaza, prenose u subotu banjolučke "Nezavisne novine". Sporazum o graničnim prijelazima između dvije države potpisan je u lipnju uoči samog ulaska Hrvatske u Europsku uniju kako bi se režim prelaska granice i prometa roba uskladio s kriterijima koji vrijede u Uniji. O njegovoj je ratifikaciji Zastupnički dom parlamenta BiH trebao raspravljati proteklog tjedna no skinut je s dnevnog reda i vraćen na usuglašavanje na zahtjev zastupnika iz RS. Na prekategoriziranje prijelaza, pri čemu su neki od međunarodnih postali malogranični, žalili su se i iz nekih općina u BiH uz granicu s Hrvatskom pa je Predsjedništvo BiH još 8. kolovoza zatražilo da pokrene postupak izmjene ugovora.

MOSTAR - Banjolučka biskupija izrazila je prosvjed jer su vlasti u Banjoj Luci srušile ulazna vrata na groblju Crkvine u župi Barlovci čime je to groblje ostalo posve nezaštićeno. Kako su izvijestili iz Tiskovne agencije banjolučke biskupije (TABB) po nalogu Odjela za inspekcijske poslove grada Banje Luke provedeno je rušenje ulaznih vrata na drevnom katoličkom groblju Crkvine u župi Barlovci kraj Banje Luke. Na taj je način, upozoravaju iz Banjolučke biskupije "groblje otvoreno za ispašu ovaca, goveda i konja". Iz Tiskovne agencije Banjalučke biskupije navode da je na to u svom izvješću Biskupskom ordinarijatu u Banjoj Luci upozorio barlovački župnik fra Dujo Ljevar, te su na ovaj problem još jednom ukazali iz ove biskupije. Uprava grada Banje Luke nije uvažila argumente crkvenih predstavnika da nikada nije postojao službeni put kroz groblje, nego samo pristupna staza za pogrebe pokojnika i dolazak na liturgijska slavlja.

MOSKVA - WikiLeaks je objavio u subotu na svojoj internetskoj stranici pet video snimki Edwarda Snowdena, bivšeg zaposlenika CIA-e koji je radio kao savjetnik za nacionalnu službu sigurnosti SAD-a, snimljenih na večeri u Moskvi prošloga tjedna i to su prve njegove snimke otkako je dobio azil u Rusiji. Objavljeno je pet snimki i sve su kraće od jedne minute, a dvije nemaju zvuk. Na njima se vidi Snowden kako prima nagradu Sam Adams Associates, skupine bivših američkih dužnosnika koji su postali zviždači, od Raya McGoverna (bivšeg analitičara CIA-e) i kritizira doseg američkih programa elektronskog nadzora. Večera je održana 9. listopada na tajnoj lokaciji u Moskvi. Snowdena, koji je dobio privremeni azil u Rusiji, u SAD-u traže zbog optužbi za špijunažu, nakon objavljivanja detalja o vladinim operacijama nadzora.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙