FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 11. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

OSLO

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavio je u petak odbor za dodjelu te nagrade u Oslu. OPCW, organizacija sa sjedištem u Den Haagu, našla se posljednjih tjedana u središtu pozornosti svjetske javnosti zbog svoje uloge u inspekciji i uništavanju kemijskog oružja režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Stručnjaci OPCW-a trenutno borave u Siriji gdje uz potporu tima UN-a rade na uništavanju sirijskih postrojenja i opreme za proizvodnju kemijskog oružja. Prema američko-ruskom sporazumu postignutom prošloga mjeseca, cijeli sirijski program kemijskog oružja treba biti uništen od sredine 2014. godine. OPCW osnovan je 1997. godine s ciljem uništenja svog kemijskog oružja diljem svijeta. Organizacija ima 189 zemalja članica, 500 zaposlenika i godišnji proračun manji od 100 milijuna dolara.

HELSINKI

Suđenje za slovensku Patriju privodi se u petak kraju u Helsinkiju završnim riječima obrane koja će, kako se očekuje, ponoviti svoje stajalište da nema ništa protuzakonitog u 278 milijuna vrijednom poslu prodaje oklopnih vozila Sloveniji, dok tužiteljstvo tvrdi da je ta poslovna transakcija obilježena teškim slučajem podmićivanja i poslovnom špijunažom, izvješćuje STA, podsjećajući da u prosincu slijedi nastavak priče, odnosno proces za hrvatsku Patriju. Prošli petak je svoje završne riječi održao Heikki Hulkkonen, nekadašnji izvršni potpredsjednik Patria Vehicles i izvršni voditelj projekta, dok su danas završne riječi već održali bivši predsjednik uprave Patrije Jorma Wiitakorpi, zastupnik koncerna za Sloveniju Reijo Niitynen te direktor prodaje Tuomas Korpi. Očekuje se i obraćanje glavnog financijskog direktora Kaja Nurmija, a svi navedeni su optuženi za podmićivanje slovenskih javnih dužnosnika prilikom prodaje 135 oklopnih vozila za Slovensku vojsku u ljeto 2006.

LJUBLJANA

Bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk spominje se u međunarodnim krugovima kao jedan od diplomata koji bi mogao biti kandidat za mjesto glavnog tajnika UN-a budući da mandat sadašnjem tajniku Ban Ki Moonu istječe 2016. godine, navodi u petak ljubljansko "Delo". Vodeći slovenski list navodi da se, po riječima slovenskog veleposlanika u UN-u Andreja Logara, Tuerk među diplomatima na East Riveru spominje kao čovjek koji bi mogao biti primjeren kandidat za Ban Ki Moonova nasljednika ako bi odlučio za to, dok je sam Tuerk izjavio da sve ovisi o okolnostima budući da su izbori tek 2016. godine i da u sadašnjem trenutku u prvom redu podržava Ban Ki Moona u njegovu zahtjevnom radu. "Delo" navodi da akcija lobiranja za kandidate za glavnog tajnika počinje obično tri godine prije samog glasovanja u 15-očlanskom Vijeću sigurnosti te da Tuerk ne bi bio bez izgleda ako bi se odlučio kandidirati.

BEOGRAD

Vijest objavljena u hrvatskim medijima da Zagreb odustaje od povlačenja tužbe protiv za genocid nije točna, piše u petak beogradska "Politika" pozivajući se na izvore u vrhu srbijanske diplomacije koji tvrde kako je povlačenje tužbe u interesu Hrvatske. "Izvor ‘Politike’, blizak diplomatskim krugovima, međutim, kaže da vijest iz Hrvatske nije točna. Naš sugovornik tvrdi da je interes Zagreba upravo suprotan, tj. da oni žele da se tužba čim prije povuče", navodi "Politika". U povodu tvrdnji riječkog "Novog lista" da je hrvatska vlada odlučila nastaviti spor sa Srbijom po tužbi za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu (ICJ), koji se 2008. proglasio nadležnim, "Politika" navodi stajalište profesora međunarodnog prava dr. Tibora Varadija, koji je Srbiju već zastupao pred Sudom pravde, koji sumnja u to da je Hrvatska donijela konačnu odluku o tužbi.

LJUBLJANA

Isključenje neobvezujuće ponude slovenske Zavarovalnice Triglav iz postupka prodaje dionica Croatia Osiguranja znak je da je slovenski kapital Hrvatskoj nepoželjan, tvrdi u petak ljubljanski dnevni list "Dnevnik" u svom poslovnom prilogu. "Privatizacija u Hrvatskoj u punom je zamahu, ali je sve očitije da slovenske tvrtke pri tome nisu poželjne ni u slučaju kad je njihova ponuda najbolja. Tako je hrvatska vlada iz bitke za kupnju Croatia Osiguranja isključila Zavarovalnicu Triglav iako je ona za dionicu nudila preko 10 posto više nego poljski osiguravatelj PZU i rovinjska Adris grupa koji od samog početka važe za favorite", navodi list. Na pitanje "Dnevnika" hoće li od hrvatske vlade tražiti objašnjenje zašto neobvezuća ponuda Zavarovalnice Triglav nije bila prihvaćena, iz kabineta slovenske premijerke Alenke Bratušek stigao je odgovor kako ona vjeruje da hrvatska vlada svoje odluke donosi "transparentno" te da će svoju odluku znati "argumentirano objasniti".

HANOI

Vijetnam se priprema na oproštaj od generala Giapa, posljednjeg komunističkog heroja kojemu je više desetaka tisuća osoba u žalosti odalo počast otkad je umro prije tjedan dana. Osamdesetogodišnji ratni veterani, školske ekskurzije, Vijetnamci općenito čekali su u redu Hanoju ispred kuće Vo Nguyen Giapa, preminula prošlog petka u 102. godini. Tijelo druge najomiljenije osobe Vijetnama nakon osnivača vijetnamske Komunističke partije Ho Chi Minha bit će izloženo u javnosti u subotu u glavnom gradu. U nedjelju će biti pokopan u rodnoj pokrajini Quang Binh, u središnjem dijelu zemlje, na državnom sprovodu kojemu bi trebali prisustvovati najviši dužnosnici komunističkog režima.

SARAJEVO

Uprava policije Federacije Bosne i Hercegovine zatražila je od njemačkih vlasti informacije o eventualnoj istrazi ubojstva političkog emigranta Ante Đapića, potvrdio je u petak za sarajevski "Dnevni avaz" ravnatelj te uprave Dragan Lukač. Anto Đapić, hrvatski politički emigrant iz BiH koji je ubijen 1989. godine u Njemačkoj, stric je istoimenog hrvatskog političara i predsjednika Gradskog vijeća Osijeka. Iako nekadašnji čelnik Hrvatske stranke prava (HSP) nije podnio nikakvu prijavu bosanskohercegovačkoj policiji zbog ubojstva njegova strica, ona je ipak poduzela korake koji bi mogli voditi rasvjetljavanju cijelog slučaja, a također se pokušava spriječiti da BiH dospije u situaciju u kojoj se našla Hrvatska zbog "slučaja Perković".

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙