FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 11. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

Američki predsjednik Barack Obama i kongresni republikanci na sastanku u četvrtak nisu pronašli put kako bi se maknuli s mrtve točke po pitanju zaduženosti i blokade vlade, izvijestila je u Bijela kuća. Jednoiposatni razgovor Obame i čelnika republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa u službenom je priopćenju opisan kao dobar sastanak na kojemu je predsjednik Predstavničkog doma John Boehner pojasnio prijedlog svoje stranke o kratkoročnom produljenju praga zaduženosti. "Nakon rasprave o mogućim putevima prema naprijed nikakva određena odluka nije donesena", navodi Bijela kuća u priopćenju. Dodaju i da predsjednika Obamu raduje kontinuirani napredak na obje strane.

NEW DELHI

Snažan ciklon intenzivirao se u petak i krenuo oprema istočnoj obali Indije, izvijestile su vlasti, predviđajući opasnost za živote i imovinu kada se s mora približi kopnu za 36 sati. Satelitske snimke pokazuju oluju u Bangalskom zaljevu, veliku poput polovine površine Indije, javljaju agencije. Očekuje se da će ciklon Phailin u subotu udariti između Kalingapatnama u državi Andhra Pradesh i Paradipa u državi Odisha kao snažna oluja s udarima vjetra od 205 do 215 kilometara na sat, procijenila je indijska meteorološka služba. Londonski ured za praćenje oluja opisao je Phailin kao nepogodu četvrte kategorije, samo stupanj manju od najjačih oluja pete kategorije.

NEW YORK

Mlada pakistanska aktivistica Malala Jusafzai (16), dobitnica nagrade Saharov i kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir, izjavila je u četvrtak u New Yorku da bi voljela postati premijerka svoje zemlje kako bi je "spasila". U razgovoru s novinarkom CNN-a Christiane Amanpour kazala je i da bi za nju bila "velika čast" dobiti u petak Nobelovu nagradu za mir. Upitana o kontradiktornim snovima da postaje liječnica ili se bavi politikom, te želi li postati premijerka, Malala je kazala da želi pomoći svojoj zemlji. "Želim postati pakistanska premijerka", izjavila je ona novinarki. "Mislim da je to dobro jer zahvaljujući politici mogu spasiti cijelu svoju zemlju", dodala je ona.

TOKIO

Najmanje deset osoba poginulo je u požaru koji je u noći s četvrtka na petak izbio u klinici prefekture Fukuoka, na jugu Japana, rečeno je iz policijskog izvora. "Imamo potvrdu da je poginulo deset osoba - osam pacijenata i dva zaposlenika klinike", izjavio je glasnogovornik lokalne policije. Još osam pacijenata ozlijeđeno je. Na javnoj televiziji NHK moglo se vidjeti velike crne tragove oko prozora na prvom katu i gusti dim kako izlazi iz ulaznih vratiju zgrade okružene vatrogascima. Jedan je vatrogasac za NHK izjavio da je klinika već bila pretvorena u žgarište kad je stigao na lice mjesta. Stanovnica četvrti je ispričala da je čula pozive u pomoć iz zgrade. Po lokalnom tisku, mnogo pacijenata te klinike starije su osobe.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙