FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 11. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama i kongresni republikanci na sastanku u četvrtak nisu pronašli put kako bi se maknuli s mrtve točke po pitanju zaduženosti i blokade vlade, izvijestila je u Bijela kuća. Jednoiposatni razgovor Obame i čelnika republikanaca u Predstavničkom domu američkog Kongresa u službenom je priopćenju opisan kao dobar sastanak na kojemu je predsjednik Predstavničkog doma John Boehner pojasnio prijedlog svoje stranke o kratkoročnom produljenju praga zaduženosti. "Nakon rasprave o mogućim putevima prema naprijed nikakva određena odluka nije donesena", navodi Bijela kuća u priopćenju. Dodaju i da predsjednika Obamu raduje kontinuirani napredak na obje strane. Reuters javlja da je vođa republikanaca u Predstavničkom domu Eric Cantor proračunski sastanak ocijenio vrlo korisnim. No, prenose i tvrdnje New York Timesa da je Obama odbio republikanski plan jer ne bi ponovno otvorio saveznu vladu. Nakon povratka na Capitol iz Bijele kuće Cantor je novinarima kazao da je sastanak bio "vrlo koristan" te da će se razgovori nastaviti večeras po lokalnom vremenu. "Nadam se da ćemo imati jasniji put naprijed", kazao je Cantor, okružen drugim republikanskim čelnicima. Republikanci su u četvrtak predložili da se za nekoliko tjedana odgodi rok do kojeg bi trebalo podići prag zaduženosti zemlje kako bi se izbjegao stečaj i pozvali predsjednika Obamu na pregovore o okončanju desetodnevne blokade vlade. Boehner je najavio da će uskoro biti organizirano glasovanje o "privremenom" podizanju praga zaduženosti zemlje u zamjenu za otvaranje pregovora o proračunu i reformi socijalnih programa, poput mirovinskog.

WASHINGTON - Kratka otmica libijskog premijera koji je zatim oslobođen u četvrtak "brutalan" je čin koji govori da u toj zemlji treba jačati sigurnost, rekao je američki državni tajnik John Kerry, a prvi čovjek NATO-a Anders Fogh Rasmussen kazao je da NATO razmatra libijski zahtjev za pomoć u tome. Bivši libijski ustanici pustili su u četvrtak na slobodu premijera Alija Zeidana kojeg su oteli i zatočili na nekoliko sati u znak odmazde zbog akcije američkih specijalaca koji su prije pet dana zarobili čelnika libijskog ogranka Al Kaide. "Libijci nisu riskirali život tijekom revolucije 2011., (kojom je svrgnut bivši vođa Momamer Gadafi) da bi trpjeli povratak na brutalnost", objavio je američki državni tajnik u Washingtonu. Glavni tajnik NATO-a, koji je u četvrtak boravio u Ateni, izrazio je zadovoljstvo zbog oslobađanja libijskog premijera, ali je stanje u Libiji nazvao "zabrinjavajućim".

ŽENEVA - Djeca izbjegla iz Sirije izložena su raznim oblicima iskorištavanja, upozorio je u četvrtak u Ženevi UN-ov fond za djecu (UNICEF). Među 2,1 milijuna izbjeglica koji su od 2011. iz Sirije pobjegle u Jordan, Libanon, Irak i Tursku ima više od jednog milijuna djece, od kojih su neka bez roditelja i bliske rodbine, naglašava UNICEF. "U izbjegličkim zajednicama djeca su puno više izložena prisilnom radu, sklapanju ugovorenih i prijevremenih brakova te iskorištavanju općenito", rekao je zamjenik predstavnika UNICEF-a u Jordanu Michele Servadei novinarima u Ženevi. Neki izvori navode da su i predstavnici pobunjenika prelazili sirijsko-jordansku granicu kako bi među izbjeglicama novačili borce, pa i maloljetne, upozorio je Servadei koji nije htio imenovati o kojim se oporbenim skupinama radi.

BEJRUT - Najmanje 190 civila poginulo je, od kojih je 67 pogubljeno, a 200 je oteto u alavitskim selima u Siriji početkom kolovoza, objavio je Human Rights Watch (HRW). U novom izvješću Human Rights Watch navodi da je proveo istragu na mjestu događaja i razgovarao s 35 ljudi, uključujući preživjele napada na deset alavitskih sela 4. kolovoza u pokrajini Latakiji, uporištu predsjednika Bašara al-Asada, koji su izvele džihadističke skupine i pobunjenici. Tog dana poginulo je najmanje 190 civila, među kojima 57 žena i 18 djece, po organizaciji koja je prikupila imena žrtava. Među njima, najmanje 67 je pogubljeno.

(Hina) xsb yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙