FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina sklopila s ECB-om ugovor o zamjeni valuta

Autor: vmom
BEIJING/FRANKFURT, 10. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Kina je ubrzala mjere za internacionalizaciju svoje valute današnjim sklapanjem ugovora s Europskom središnjom bankom (ECB) o zamjeni eura i juana.

Bilateralni ugovor ECB-a i Narodne banke Kine o zamjeni valuta sklopljen je na tri godine, uz maksimalni iznos od 350 milijardi juana, odnosno 45 milijardi eura.

Riječ je o najnovijoj u nizu linija za zamjenu valuta koju je Kina uspostavila s ostalim zemljama kako bi promovirala primjenu juana u globalnim komercijalnim i financijskim transakcijama. Krajnji je cilj Kine svrstati juan uz bok dolaru koji ima status rezervne valute.

"Naglasak je na internacionalizaciji renminbija", kazao je Louis Kuijs, ekonomist banke RBS u Hong Kongu.

Dodao je da zamjene valuta središnjim bankama omogućavaju dodatnu likvidnost u razdobljima financijske stiske, iako je to sekundarna namjena kod kineskih ugovora o zamjenama valuta

Ugovor o zamjeni valuta s ECB-om drugi je po vrijednosti i nadmašuje ga samo onaj koji je kineska središnja banka sklopila s južnokorejskom središnjom bankom, vrijedan 360 milijardi juana. Kina sličan sporazum ima i s Hong Kongom, u vrijednosti 400 milijardi juana.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙