FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB spreman poduprijeti gospodarstvo svim raspoloživim instrumentima

Autor: gple
PARIZ, 2. listopada 2013. (Hina/AP) - Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi izjavio je danas da je gospodarstvo eurozone još uvijek krhko i da je banka spremna upotrijebiti sve raspoložive instrumente kako bi spriječila rast kamata na tržištu novca koji bi poljuljao slabašno gospodarstvo.

ECB neće isključiti nijednu opciju, uključujući i treći ciklus jeftinih dugoročnih kredita namijenjenih bankama (LTRO), naglasio je Draghi. Ti ECB-ovi krediti potaknuli bi priljev kredita komercijalnih banaka prema realnom gospodarstvu i time poduprli rast.

"Oporavak smatramo slabim, krhkim, neujednačenim", naglasio je čelnik ECB-a na redovnoj konferenciji za novinstvo u Parizu, nakon objave odluke o zadržavanju ključnih kamatnih stopa u eurozoni na rekordno niskoj razini od 0,5 posto.

Sjedište je ECB-a u Frankfurtu ali je aktualno redovno mjesečno zasjedanje održano u Parizu. Banka redovno održava sastanke u drugim članicama eurozone kako bi naglasila svoju ulogu monetarnih vlasti za cijelu zonu primjene jedinstvene europske valute.

"Spremni smo upotrijebiti sve raspoložive instrumente, uključujući još jedan ciklus dugoročnih operacija refinanciranja (LTRO)", poručio je Draghi.

ECB je dosada održao dvije aukcije jeftinih trogodišnjih zajmova, u 2011. i 2012., na kojima je bankama ukupno plasirao tisuću milijardi eura kredita. Time je pomogao stabilizirati bankovni sustav na samom vrhuncu dužničke krize u eurozoni.

Osim što je naznačio da bi mogao održati još jednu aukciju jeftinih kredita, čelnik ECB-a nije isključio ni mogućnost dodatnog sniženja ključnih kamatnih stopa u eurozoni, ponovivši bančino stajalište da će one "dulje vrijeme" ostati na sadašnjoj razini ili će čak biti i dodatno snižene dok se stanje u gospodarstvu ne poboljša.

Gospodarstvo eurozone izašlo je iz jednoipolgodišnje recesije u drugom ovogodišnjem tromjesečju, uz skromnu stopu rasta od 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Draghi je danas upozorio i da bi dulja fiskalna blokada u Sjedinjenim Državama naškodila rastu svjetskog gospodarstva. Zasada se ipak čini da neće potrajati, dodao je.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙