FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bundesbank: ocjena bilanci banaka u eurozoni prvi veći test za ECB

Autor: vmom
FRANKFURT, 27. rujna 2013. (Hina/AFP) - Procjena financijskog zdravlja banaka u eurozoni bit će prvi značajniji test za Europsku središnju banku (ECB) u ulozi novog bankovnog supervizora, kazala je viceguvernerka njemačke središnje banke Bundesbank.

"Potrebna je detaljna i stroga revizija bilanci stanja banaka. To će biti test za zajednički supervizijski mehanizam (SSM) i suradnju uključenih nacionalnih nadležnih tijela", kazala je Sabine Lautenschlaeger na jučer održanoj tiskovnoj konferenciji u Frankfurtu.

ECB treba jasnu sliku postojećih rizika s kojima su suočene banke u eurozoni, za čiju će superviziju biti nadležna, istaknula je, napominjući da se mora točno utvrditi koja opterećenja u bilancama spadaju u nadležnost nacionalnih nadzornih tijela.

Središnja banka eurozone priprema se za preuzimanje novih zadaća nadzora poslovanja banaka koje će biti u njezinoj nadležnosti u sklopu jedinstvenog supervizijskog mehanizma SSM-a.

Taj će mehanizam kreirati novi sustav financijskog nadzora kojeg će činiti ECB i nadležna tijela za superviziju banaka iz zemalja EU-a, spremnih sudjelovati u tome mehanizmu. Novi sustav u sklopu kojeg će ECB izravno nadzirati najveće banke u eurozoni s radom bi trebao započeti najvjerojatnije u drugoj polovini iduće godine.

"Procjena bilanci banaka najveći nam je izazov u predstojećim mjesecima. Iako nemamo puno vremena za obavljanje te iznimno složene zadaće, uvjerena sam da ćemo zajedničkim snagama uspjeti u tome", kazala je Lautenschlaeger.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙