FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela proslava 300. obljetnice Dubrovačke barokne katedrale

Autor: hspa
DUBROVNIK, 5. listopada 2013. (Hina) - Koncertom Katedralnog zbora iz Splita večeras je počelo obilježavanje 300. obljetnice dubrovačke barokne Katedrale u povodu kojega će se do 13. listopada održati nekoliko koncerata, izložbi i drugih događanja.

Katedralni župnik Stanko Lasić kazao je u prigodi početka programa kako je 300. obljetnica Katedrale izvanredna prilika da se o njoj riječju i slikom progovori na suvremen način.

"Istraživanja poduzeta ove godine u dubrovačkim arhivima te onima u Veneciji, Rimu, Napulju i Đenovi daju nove spoznaje o graditeljima Stjepanu Gradiću i Iliji Katičiću koji je gradnju završio", kazao je Stanko Lasić.

Dubrovačka katedrala građena je od 1673. do 1713. godine na temeljima katedrale iz 12 stoljeća koja je uništena u potresu 1667. godine. Katedrala se počela obnavljati na poticaj uglednog Dubrovčanina, znanstvenika i diplomata, tada voditelja vatikanske biblioteke Stjepana Gradića kojeg su Dubrovčani zbog zasluga u obnovi prozvali "ocem domovine".

Obilježavanje obljetnice nastavlja se sutra u kazalištu Marina Držića prikazivanjem dokumentarnog filma "Dubrovačka katedrala" Tonka Jovića.

Program proslave završit će u nedjelju, 13. listopada svečanim misnim slavljem koje će predvoditi Nadbiskup Vrhbosanski kardinal Vinko Puljić.

U povodu obljetnice bit će objavljena i monografija o Dubrovačkoj katedrali koja će na više od 400 stranica donijeti sve ono vrijedno što je ova crkva sačuvala.

(Hina) xddub ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙