FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deset godina dubrovačkog Sveučilišta

Autor: hspa
DUBROVNIK , 1. listopada 2013. (Hina) - U povodu desete obljetnice rada dubrovačkog Sveučilišta, koje pohađa 2300 studenata, na prigodnoj svečanosti rektorica Vesna Vrtiprah podsjetila je kako početak visokog obrazovanja u tom gradu počinje još za Dubrovačke Republike i vezan je uz isusovački crkveni red, a suvremeno dubrovačko obrazovanje počinje 1959. visokim obrazovanjem pomoraca.

Dubrovačko Sveučilište danas proslavlja desetu obljetnicu rada pošto je Hrvatski sabor 1. listopada 2003. donio zakon o njegovu osnutku.

Tim povodom danas je u zgradi svečilišnog kampusa održana prigodna svečanost na kojoj su među ostalima sudjelovali i pomoćnici ministra znanosti Ružica Beljo-Lučić i Saša Zelenika, predsjednik Hrvatskoga rektorskog zbora Alfio Barbieri, rektori i prorektori hrvatskih sveučilišta te drugi gosti i uzvanici.

Rektorica Vrtiprah podsjetila je kako početak visokog obrazovanja u Dubrovnku počinje 1624. godine kad su dubrovački isusovci osnovali Collegium Societatis lesu za potrebe izobrazbe crkvenih kadrova.

Suvremeno dubrovačko obrazovanje, rekla je, temeljilo se na više od 50 godina visokog obrazovanja pomoraca (Viša pomorska škola osnovana je 1959. godine), te na više od 30 godina obrazovanja ekonomista i pokretanje Fakulteta za turizam i vanjsku trgovinu 1979. godine.

Danas se na Sveučilištu izvode preddiplomski i diplomski studiji iz područja društvenih znanosti, tehničkih znanosti i biotehničkih znanosti, a indeks ima 2300 studenata.

U proteklih deset godina, uz stalni radni odnos, na Sveučilište u Dubrovniku primljena su 84 znanstvenika, nastavnika i suradnika, a uloženo je više od 200 milijuna kuna da bi se osigurali optimalni uvjeti za rad na Sveučilištu.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić rekao je kako u modernoj povijesti grada nema institucije koja mu je donijela nešto dobro kao što je to učinilo Sveučilište te kako deset posto populacije grada čine studenti, a želja je da ih bude i 20 posto.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je razvoj hrvatskoga juga nezamisliv bez visokog obrazovanja pa je tako važnost Sveučilišta još veća. Desetu obljetnicu Sveučilište u Dubrovniku proslavlja u godini kada je Hrvatska primljena u Europsku uniju pa valja očekivati da će njegova prepoznatljivost čvrsto biti povezana i s europskom humanističkom i demokratskom tradicijom, istaknuto je na prigodnoj svečanosti.

(Hina) xddub yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙