FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica partizanske zakletve

Autor: ssis
SISAK, 28. rujna 2013. (Hina) - Na Čavić brdu, vrhu Šamarice, petrinjski Savez antifašističkih boraca i antifašista organizirao je proslavu 72. obljetnice polaganje prve partizanske zakletve.

Tamo su se 28. rujna 1941. godine, sreli partizani iz Siska s Vladom Janjićem - Capom i partizani Banovine s Vasiljom Gećešom, te položili zajedničku zakletvu u borbi protiv fašizma.

"Antifašizam je u velikoj opasnosti od najezde desnice koju predvodi Crkva, a u tome prednjači sisački biskup Vlado Košić", rekao je na skupu Milovan Bojčetić, predsjednik županijskog Saveza antifašističkih boraca i antifašista, ujedno i izaslanik sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel.

Svoju je kritiku ilustrirao izjavom biskupa Košića nakon turističke manifestacije Keltska noć u Sisku, kako zabranjuje spominjanje imena sisačkog zaštitnika sv. Kvirina uz partizane, jer su oni bili zločinci koji su rušili crkve.

U ime Grada Petrinje govorila je zamjenica gradonačelnika Svjetlana Lazić, koja je napomenula kako je zahvaljujući odlučnosti antifašista i časnih hrvatskih branitelja, pola stoljeća kasnije izgrađena slobodna i suverena Republika Hrvatska.

U ime predsjedništva Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista RH govorio je Mirko Mećava. Uz spomenik zakletvi položeni su brojni vijenci i zapaljene svijeće.

(Hina) xssis ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙