FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 22. obljetnica osnutka Glavnog stožera OS RH

Autor: dmak
ZAGREB, 2. listopada 2013. (Hina) - Prigodnom svečanošću obilježena je danas u Hrvatskom vojnom učilištu 22. obljetnica Glavnog stožera Oružanih snaga RH, utemeljenog 21. rujna 1991. odlukom Predsjednika Republike u vrijeme eskalacije agresije pobunjenih Srba i JNA na Hrvatsku.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović tom je prigodom istaknuo kako je Glavni stožer središte stručnog i kvalitetnog upravljanja Oružanim snagama koje su bile važan akter u obrani Domovine, ali i u mirnodopskim zadaćama.

"Glavni stožer je svojim moralnim, stručnim, kvalitetnim i predanim radom uvijek bio na visini zadaće pridonoseći razvoju zemlje i društva. Oružane snage su jamac hrvatske nezavisnosti i sigurnosti, ali i potpora građanima u slučaju elementarnih nepogoda. Oružane snage su pokazale izniman stupanj prilagodbe na društvene okolnosti", poručio je.

Josipović je podsjetio da je u mirovnim misijama NATO-a i UN-a, na ponos Oružanih snaga i Hrvatske, do sada sudjelovalo više od šest tisuća pripadnika, a trenutno ih je angažirano oko 300.

U prigodi obljetnice Glavnog stožera i Dana hrvatske neovisnosti 8. listopada Predsjednik je odlikovao, promaknuo i pohvalio više časnika.

Zahvaljujući u njihovo ime, načelnik Glavnog stožera general pukovnik Drago Lovrić, koji je promaknut u čin generala zbora, istaknuo je da je to priznanje za dosadašnji rad, ali i poticaj za dostizanje još viših standarda i rezultata. Oružane će snage, ustvrdio je, nastaviti sa započetim procesom transformacije te i dalje biti pouzdane u zaštiti i obrani zemlje i partner NATO-a, sposobne odgovoriti svim izazovima.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra naglasila je kako je Glavni stožer donosio presudne odluke u obrani Hrvatske, uvidjevši da su izobrazba i stručno osposobljavanje preduvjeti stvaranja profesionalne vojske u skladu sa suvremenim potrebama društva. "Imamo Oružane snage na koje možemo računati i biti na njih ponosni", istaknula je.

Prvi načelnik Glavnog stožera, stožerni general Anton Tus prisjetio se stvaranja Glavnog stožera kao najvišeg profesionalnog i stručnog tijela vojne vlasti potrebnog za razvoj Oružanih snaga i vođenje rata. Napomenuo je kako su odmah po njegovu formiranju poduzete operacije blokade vojarni i zauzimanja vojnih skladišta, kako bi se spriječilo varaždinski, zagrebački i riječki korpus da izađu iz vojarni i rasjeku Hrvatsku na nekoliko smjerova. Nakon toga uglavnom je zaustavljeno napredovanje neprijatelja na području s hrvatskim življem, rekao je Tus.

Skupu su bili nazočni nekadašnji načelnici Glavnog stožera, generali Petar Stipetić, Pavao Miljavac i Josip Lucić, te zapovjednik Specijalne policije MUP-a Mladen Markač i drugi.

(Hina) xdm ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙