FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 10. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

BRUXELLES

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP), dugogodišnji belgijski premijer Wilfried Martens, umro je u četvrtak u dobi od 77 godina u svom domu u Lokerenu, javljaju belgijski mediji. Martens je prije dva dana privremeno zbog bolesti predao dužnost predsjednika EPP-a Josephu Daulu, šefu zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu. Wilfried Martens (77) flamanski je demokršćanin koji je bio dugogodišnji belgijski premijer. Kao premijer vodio je ukupno devet vlada od 1979. i tada je bio najmlađi premijer u Europi, do 1992., s malom pauzom od osam mjeseci 1981. godine. On je jedan od utemeljitelja Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije koja okuplja europske demokršćanske i pučke stranke, kojoj je bio na čelu od 10. svibnja 1990. godine. Zadnji put je na tu dužnost izabran 2012. godine s ciljem da predvodi europske pučane na izborima za Europski parlament sljedeće godine.

TRIPOLI

Libijskog premijera Alija Zeidana otela je u četvrtak oružana skupina te je "odveden u nepoznatom pravcu", objavila je libijska vlada. "Čelnika vlade Alija Zeidana odvela je u nepoznatom pravcu iz nepoznatih razloga skupina" muškaraca, vjerojatno bivših ustanika, objavila je vlada u kratkom priopćenju na internetskoj stranici. Zeidan je otet iz hotela Corinthia u Tripoliju gdje boravi, istaknuo je izvor iz ureda premijera. U incidentu nije bilo sukoba i nije ispaljen nijedan metak. Do otmice je došlo pet dana nakon što je u Tripoliju američka specijalna postrojba zarobila Abu Anas al-Libija, navodnog šefa Al Kaide. Vlada vjeruje da bi iza te otmice mogle stajati dvije skupine bivših ustanika. Vlada je navela da Vijeće ministara održava hitan sastanak.

DUBROVNIK

Više od 300 parlamentaraca iz zemalja članica NATO-a okupit će se u petak u Dubrovniku na zasjedanju Parlamentarne skupštine Sjevernoatlanskog saveza koja će do sljedećeg tjedna raspravljati o aktualnim sigurnosnim temama, stanju u Siriji, na Bliskome istoku i Kosovu te budućnosti Afganistana nakon povlačenja međunarodnih snaga 2014. Ukupno oko 800 sudionika očekuje se na jednom od najvećih međunarodnih skupova ikad održanih u Hrvatskoj, uključujući čelnike NATO-a te najviše hrvatske dužnosnike. Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, predsjednik Parlamentarne skupštine Hugh Bayley, hrvatski predsjednik Ivo Josipović i domaćin skupa, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko otvorit će konferenciju koja se od 11. do 14. listopada održava u dubrovačkom hotelu Valamar Lacroma. Zastupnici iz 28 zemalja članica NATO-a iz Sjeverne Amerike i Europe te izaslanici partnerskih zemalja u iduća će četiri dana raspraviti i usvojiti izvješća o gorućim pitanjima međunarodne sigurnosti.

MOSKVA

Otac Edwarda Snowdena, američkog bjegunca traženog zbog špijunaže, doputovao je u četvrtak u Moskvu. Lon Snowden doputovao je u moskovsku zračnu luku Šeremetjevo, gdje ga je dočekao ruski odvjetnik Edwarda Snowdena Anatolij Kučerena. "Ovdje sam zbog susreta s Kučerenom te kako bih saznao više o situaciji sa sinom", kazao je on. "Nadam se da ću imati priliku vidjeti sina", rekao je on, dodajući, međutim, kako nije siguran. "Iznimno sam zahvalan što je moj sin na sigurnom i slobodan", dodao je on. Lon Snowden zahvalio je posebno predsjedniku Vladimiru Putinu što je primio njegova sina u Rusiji. Govoreći o budućim namjerama svojeg sina, Lon Snowden je kazao da o njima "doista ništa ne zna".

WASHINGTON

Janet Yellen, koju je američki predsjednik Barack Obama u srijedu imenovao za guvernerku Federalnih rezerva (Fed), odnosno američke središnje banke, ugledna je ekonomistkinja bliska liberalnoj gospodarskoj eliti koja je trećinu svoje karijere provela u Fed-u. Yellen (67) koja dolazi s dužnosti viceguvernerke središnje banke, prva je žena na toj dužnosti u Fed-u, ustanovi koja upravo ovih dana obilježava sto godina postojanja. Yellen koju smatraju demokratkinjom, više od dvanaest godina je bila u žiži američke monetarne politike. U Odboru za monetarnu politiku (FOMC) smatraju je "golubicom" koja je više zabrinuta zbog nezaposlenosti nego zbog inflacije.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙