FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 9. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES/STRASBOURG - Šest zastupnika Europskog parlamenta iz HDZ-a i HSP AS-a objavili su u srijedu zajedničku izjavu uoči sastanka u četvrtak čelnika BiH s povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom u kojoj su pozvali da se Hrvatima u BiH kroz reforme izbornog sustava zajamči ravnopravna i legitimna zastupljenost u institucijama te države. "Polazeći od ustavne odredbe da su Hrvati jedan od konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, naglašavamo kako je potrebno osigurati njihovu ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u institucijama Bosne i Hercegovine, koja u ovom trenutku nije osigurana", kaže se u izjavi koju je potpisalo pet europskih zastupnika iz HDZ-a Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Andrej Plenković, Davor Ivo Stier i Dubravka Šuica i Ruža Tomašić iz HSP AS.

MOSTAR - Udruge Hrvatskoga vijeća obrane proistekle iz Domovinskog rata pozvale su u srijedu vodeće hrvatske političare u BiH da zatraže uspostavu hrvatske federalne jedinice na prostoru nekadašnje Hrvatske Republike Herceg-Bosne tvrdeći da bošnjačke stranke nastoje Hrvate pretvoriti u nacionalnu manjinu u Federaciji BiH što, kako tvrde, pokazuju time što im ne dopuštaju ni izbor svoga člana državnog Predsjedništva u sklopu rješenja presude Sejdić-Finci. "Europski put Bosne i Hercegovine moguć je jedino ako Hrvati budu imali identična teritorijalna i ustavna prava kakva ima Republika Srpska, a svaki drugi put hrvatski narod pretvara u nacionalnu manjinu u Federaciji BiH, koja već sada politički djeluje kao bošnjački entitet", navodi se u pismu Koordinacije svih udruga HVO-a kojega su uputili čelnicima dva HDZ-a u BiH Draganu Čoviću i Martinu Ragužu.

MOSTAR - Koordinacija katoličkih i hrvatskih institucija te udruga s područja Tuzlanske županije izrazila je oštar prosvjed te su zatražili provjeru navoda da u popisu stanovništva diskriminiraju Hrvati kojima popisivači krivotvore i niječu podatke o broju ukućana i njihovu statusu. U priopćenju kojega su potpisali presjednik i dopredsjednik Kordinacije fra Franjo Martinović, dekan Tuzlanskog dekanata i fra Mario Divković, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla Tuzla se navodi da su zloporabe naročito izražene tijekom popisa kućanstava na području tuzlanske i gradačačke općine. "Posebno zabrinjava što popisivači svoju samovolju i dvojbene osobne prosudbe obrazlažu naputcima dobivenim od instruktora i općinskih popisnih povjerenstava. Iz toga se stječe dojam da su popisivači instruirani obaviti popis s već unaprijed zacrtanim rezultatima po pojedinim mjestima", navodi se u priopćenju iz koordinacije katoličkih i hrvatskih institucija i udruga Tuzlanske županije.

BUDIMPEŠTA - Mađarska namjerava ovog mjeseca otvoriti kulturni institut u Zagrebu, objavio je u srijedu Pal Hatos, ravnatelj Instituta Balassi koji se bavi promicanjem mađarskog jezika i kulture. Osim u Zagrebu, mađarska će ove godine otvoriti kulturne institute i u Istanbulu, Pekingu i Beogradu, rekao je u srijedu u Budimpešti Hatos, ravnatelj Instituta Balassi koji koordinira mađarske kulturne institute u svijetu. Mađarski institut u Zagrebu bit će otvoren 25. listopada.

BAKU - Predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev, na vlasti od 2003. kada je naslijedio svog oca, osigurao si je više od 80 posto glasova birača na predsjedničkim izborima, pokazale su u srijedu izlazne ankete. S manje od 10 posto potpore glasača, oporbeni kandidat Jamil Hasanli već je osudio "brojne" prijevare i nepravilnosti te je upozorio da neće priznati rezultate izbora. "Možemo reći da je Ilham Alijev izabran na novi petogodišnji predsjednički mandat", kazao je Ali Ahmedov, izvršni tajnik stranke na vlasti, zanijekavši navode oporbenog kandidata o prijevarama.

ZAGREB - Europskoj uniji i svijetu općenito potrebni su promjena paradigme i bolja ekonomska rješenja kako bi se ispravile pogreške počinjene u 20. stoljeću i riješili neki od gorućih problema današnjice, ponajprije velika nezaposlenost mladih i sve veća društvena nejednakost, kazano je u srijedu u Zagrebu na prvoj međunarodnoj konferenciji studenata iz jugoistočne Europe posvećenoj budućnosti Europske unije. Konferencija "Jugoistočna Europa i budućnost Europske unije - suradnja između visokoškolskih institucija", održava se u Zagrebu od 8. do 11. listopada u organizaciji Svjetske akademije znanosti i umjetnosti (WAAS), međunarodnog foruma istaknutih znanstvenika za promišljanje najvažnijih problema suvremenog svijeta, te Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjoeld iz Zagreba i Udruge studenata Diplomat.

MOSKVA - Ruski istražitelji su u srijedu rekli da su našli drogu na brodu organizacije Greenpeace korištenim u prosvjedu protiv bušotina na Arktiku i da će podići nove optužbe protiv nekih od 30 osoba privedenih zbog navodnog piratstva. Ruski ogranak Greenpeace je optužbe ismijao. "Istražno povjerenstvo je 'našlo' narkotike. Čekamo da nađu atomsku bombu i prugastog slona", napisala je ta organizacija na društvenoj mreži Twitter. "To je ovih dana moguće u Rusiji i jedva da bilo koga iznenađuje".

BRUXELLES - Zastupnici Europskog parlamenta izglasali su u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu novu direktivu koja bi trebala osigurati reguliranim profesijama - liječnicima, farmaceutima, medicinskim sestrama i drugim stručnjacima veću mobilnost i lakše pronalaženja posla u nekoj drugoj članici EU-a. Glavna novost u novim propisima je uvođenje Europske strukovne iskaznice koja će tim stručnjacima omogućiti traženje posla u cijelo Uniji. Međutim, ova direktiva ima i svoje loše strane za siromašnije zemlje članice, koje će još brže gubiti potrebne stručnjake, na što je u raspravi ukazala hrvatska zastupnica Ruža Tomašić (HSP AS). "Imam osjećaj da Unija ne shvaća mobilnost s dozom odgovornosti s kojom bi trebala. U teoriji, radi se o praktičnom rješenju koje olakšava zadovoljavanje potreba zajedničkog tržišta rada i omogućava veću slobodu pojedincu, ali u praksi ono osuđuje siromašne države članice na ekonomsku i demografsku propast", rekla je.

BRUXELLES - Europski parlament izglasovao je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu uredbu kojom se pilotima skraćuje maksimalno vrijeme letenja s 11 sati i 45 minuta na 11 sati, čime su zadovoljne zrakoplovne tvrtke za razliku od sindikata koji su tražili ograničenje na maksimalno 10 sati. Zastupnici su glasovali suprotno odluci koju je krajem prošlog mjeseca izglasovao odbor za promet.

SARAJEVO - Iz masovne grobnice Tomašica u okolici Prijedora do sada su ekshumirana tijela 70 žrtava te dijelovi posmrtnih ostataka još 50 osoba, potvrdilo je u srijedu Tužiteljstvo BiH koje vodi proces ekshumacije. Ova grobnica otkrivena je proteklog ljeta i pretpostavlja se da krije tijela velikog broja Hrvata i Bošnjaka s područja općine Prijedor koje su pripadnici paravojnih postrojbi bosanskih Srba pobili 1992.

BEOGRAD - Srbijanski premijer Ivica Dačić najavio je u srijedu, samo dan nakon što je vlada predstavila paket gospodarskih i financijskih mjera, da će u javnom sektoru uslijediti otkazi gdje god bude uočeno da je previše zaposlenika čije plaće opterećuju državni proračun. Dačić je, govoreći o predstojećoj reformi državne uprave, novinarima rekao da treba utvrditi koliko ima zaposlenih u javnom sektoru, a koliko ih je zaista potrebno kako bi se potom stvorili zakonski uvjeti za provođenje reforme. Na pitanje znači li to i otkaze u javnom sektoru, Dačić je istaknuo da će otpuštanja biti "svugdje gdje se više ne može izdržati".

BEOGRAD - Donedavni srbijanski ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić saslušan je u srijedu u beogradskoj policiji u okviru istrage o navodnim zloporabama u Nacionalnoj štedionici, a u prvoj izjavi koju nakon saslušanja prenose beogradski mediji rekao je kako već "12 godina želi razjasniti" spekulacije koje su pratile privatizaciju ove banke. Dinkić je pozvan na saslušanje u svojstvu građanina, a slučaj Nacionalne štedionice jedan je od 24 sporne privatizacije s liste koju je Europska unija prije dvije godine dostavila srbijanskoj vladi.

KAIRO - Proces svrgnutom islamističkom predsjedniku Mohamedu Mursiju zbog poticanja na ubojstva prosvjednika u Kairu u prosincu 2012. počet će 4. studenoga, objavila je službena egipatska agencija Mena. Mohamed Mursi će se uz još 14 optuženih za smrt prosvjednika ispred predsjedničke palače pojaviti na sudu sedam mjeseci nakon što ga je 3. srpnja svrgnula vojska. Najmanje sedam osoba je ubijeno u sukobima 5. prosinca između Mursijevih pobornika i protivnika koji ga optužuju da želi islamizirati zakonodavstvo najbrojnije arapske zemlje nakon objave ustavnog dekreta.

ZAGREB - Slavni francuski glumac Alain Delon izjavio je u srijedu u razgovoru za dnevni list Le Matin da krajnje desna Nacionalna fronta (FN) uživa njegovu potporu te da uspon radikalne desnice u Francuskoj i Švicarskoj smatra "poučnim". "Ljudi žele akciju, žele nešto drugo. Poznavali su jednu Francusku koja je bila drugačija pod De Gaulleom, pa čak i Mitterrandom", kazao je 77-godišnji glumac i nekadašnji sex simbol koji je nosio nadimak "muška Brigitte Bardot".

NANCY - Državno odvjetništvo u Nancyju u Francuskoj u srijedu je zatražilo maksimalnu kaznu od deset godina zatvora za desetoricu od 27 hrvatskih Roma kojima se sudi na istoku Francuske zbog krađa u nekoliko zemalja Europe. Predstavnik državnog odvjetništva Gregory Weil opisao je kako su optuženi prisiljavali djecu na niz provala i krađa na istoku Francuske, kao i u Belgiji i Njemačkoj. Proces za tih 27 optuženih, u dobi između 19 i 55 godina, počeo je u rujnu u sudu u Nancyju. Optuženi su za zločinačko udruživanje i suradnju u stotinu krađa koje su 2011. počinila njihova djeca u Francuskoj, Njemačkoj i Belgiji i štete od više milijuna eura.

JERUZALEM - Dvojica izraelskih vojnika su lakše ranjena u srijedu u pucnjavi na Golanskoj visoravni koju je okupirao Izrael, prema izraelskim sigurnosnim izvorima. Izraelska vojska je reagirala i pucala prema sirijskom teritoriju, javili su ti izvori.

MOSKVA - Ruski parlamentarni zastupnici pripremaju se za raspravu u veljači o novom zakonu koji bi homoseksualnim parovima uskratio roditeljska prava na temelju njihove seksualne orjnetacije, izvješćuje u srijedu AFP pozivajući se na upravo objavljeni program rasprava. Prijedlog zakona predviđa oduzimanje djece roditelju koji "prakticira netradicionalne seksualne odnose". Prethodni zakon o homoseksualnoj "propagandi" prema maloljetnicima, koji je u lipnju potpisao predsjednik Vladimir Putin, već je izazvao kontroverzu, s pozivima na bojkot Olimpijade u Sočiju.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙