FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Autobus "Razbudi se" iz Splita krenuo u Zagreb

Autor: zjur
SPLIT, 9. listopada 2013. (Hina) - U Splitu je danas završila koordinirana EU akcija "Wake up-Bus" ili "Autobus, razbudi se" kojom se promiče sigurnost u prometu i potiče svijest o problemima vezanim uz poremećaje spavanja koji mogu uzrokovati prometne nesreće.

Splićani su na Rivi jučer popodne i jutros, osim tlaka i šećera u krvi, mogli izmjeriti i zasićenost krvi kisikom te pogledati prezentaciju uređaja za potpomognuto disanje koji se upotrebljava za liječenje zastoja disanja tijekom spavanja. Odziv građana bio je iznad očekivanja, tvrde organizatori.

"Građanima smo podijelili promotivni materijal s naglaskom na 'trokut opasnosti' koji čine šećer, tlak i apneja tijekom spavanja", rekao je predsjednik Hrvatskoga somnološkog društva - Društva za medicinu spavanja Goran Đogaš.

Autobus s predsjednikom i članovima Hrvatskoga somnološkog društva - Društva za medicinu spavanja danas su iz Splita krenuli u Zagreb, gdje će na Trgu kralja Tomislava nastaviti svoje aktivnosti. Akciju koja u Hrvatskoj traje od 8. do 10. listopada organiziraju European Sleep Resarch Society (ESRS) i Hrvatsko somnološko društvo - Društvo za medicinu spavanja Hrvatskoga liječničkog zbora, MUP, Ministarstvo zdravlja te gradovi Split i Zagreb.

Nakon Zagreba Wake up-Bus ide u Graz, a zatim u Bruxelles. Akcija se održava u 20 europskih zemalja. Autobus je 3. listopada krenuo iz Portugala.

Statistike govore da je od 10 do 20 posto profesionalnih vozača jedanput zaspalo tijekom vožnje, a procjenjuje se da je svaki kamion barem jedanput sudjelovao u prometnoj nesreći zbog vozačeve pospanosti. Visokorizična skupina su profesionalni vozači, a pospanost je povezana s 20 posto svih nesreća. Struka tvrdi kako je mogućnost da oni koji pate od zastoja disanja tijekom spavanja (apneja) vozeći zaspe sedam puta veća.

(Hina) xzjur ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙