FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: slek
ZAGREB, 8. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

STOCKHOLM - Fizičari Peter Higgs iz Britanije i Francois Englert iz Belgije dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku zbog otkrića hipotetske elementarne čestice tzv. Higgsova bozona koji objašnjava kako je elementarna tvar dobila masu i formirala zvijezde i planete, objavio je u utorak Odbor za dodjelu nagrade u Stockholmu. Prema objavi Švedske kraljevske akademije znanosti nagradu su dobili zbog "teorijskog otkrića mehanizma koji pridonosi našem razumijevanju porijekla mase subatomskih čestica". Prezime profesora sa sveučilišta u Edinburghu Petera Higgsa (84) opće je poznato i povezano s jednim od najvažnijih otkrića na polju fizike u posljednjih stotinu godina - čestice koja je ključ razumijevanja postojanja mase, raznolikosti i života u svemiru - Higgsova bozona, poznatog i kao "božja čestica". Englert (80) s Université Libre de Bruxelles i njegov kolega Robert Brout, koji je preminuo 2011., prvi su objavili rad o elementarnim česticama no Higgs je nekoliko tjedana kasnije u svom radu bio prvi koji je eksplicitno predvidio postojanje nove čestice.

BEOGRAD - Vlada Srbije u utorak je na javnoj sjednici predstavila paket mjera bez kojih bi, kako je rečeno, država bankrotirala za dvije godine, dok su prvi vidljiviji efekti mogućni od 2015. do 2017. Do 2017. vlada očekuje uštedu u proračunu od 300 do 400 miliona eura godišnje. Od šest mjera, koje je u izravnom televizijskom prijenosu pojedinačno objasnio ministar financija Lazar Krstić, osim uštede u proračunu, cilj je i uvođenje više reda u javnim financijama i stabiliziranje javnog duga. Izravne posljedice osjetit će između 300.000 i 500.000 građana Srbije, a jedino će biti pošteđeni umirovljenici.

MOSTAR - Provincijal Bosne Srebrene fra Lovro Gavran zatražio je od gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina da pozove Hrvate podrijetlom iz BiH da sudjeluju u popisu pučanstva u toj zemlji upozoravajući da bi u slučaju slabih rezultata mogli postati nacionalna manjina, objavila je u utorak Katolička tiskovna agencija (KTA) BiH. Fra Lovro je zamolio gradonačelnika da iskoristi svoj utjecaj i pozove sve Hrvate iz Bosne i Hercegovine da sudjeluju u popisu stanovništva koji se u Bosni i Hercegovini održava od 1. do 15. listopada. "Nažalost prijeti mogućnost da broj Hrvata u Bosni i Hercegovini padne ispod 10 posto. To može dovesti do toga da se izgubi konstitutivnost te Hrvati više ne budu kao Srbi i Bošnjaci konstitutivan narod, već postanu nacionalna manjina što može imati strašne posljedice za daljnji život Hrvata na ovim prostorima", navodi KTA BiH.

SARAJEVO - Dva popisivača zadužena za područje Srebrenice suspendirana su a popis stanovništva u dijelovima te općine bit će ponovljen zbog opaženih nepravilnosti, potvrdila je u utorak Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine (BHAS). Reagirajući na prijavu Granične policije BiH koja je proteklog vikenda spriječila pokušaj dvije osobe koje su provodile popis stanovništva da popunjene popisnice prenesu preko granice u Srbiju gdje žive, BHAS je utvrdila kako su ti popisivači prekršili zakon o popisu.

SARAJEVO - Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Serge Brammertz u utorak je u Sarajevu pružio potporu radu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine čija je zadaća procesuiranje najtežih slučajeva ratnih zločina. Brammertz, koji boravi u trodnevnom radnom posjetu BiH, razgovarao je s glavnim tužiteljem BiH Goranom Salihovićem a nakon sastanka iza zatvorenih vrata priopćeno je kako je glavni haaški tužitelj uz potporu Tužiteljstvu BiH podržao i regionalnu suradnju u kažnjavanju počinitelja ratnih zločina.

BRUXELLES - Europski zastupnici izglasali su u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu svoj prijedlog promjene direktive o duhanu, na temelju kojeg će o konačnom tekstu zakona razgovorati s državama članicama. Europski zastupnici su donekle ublažili prijedlog Europske komisije. Osnovni cilj novih propisa o duhanskim proizvodima jest smanjiti privlačnost pušenja za mlade. Povjerenik za zdravljel Tonio Borg rekao je da je cilj u sljedećih pet godina smanjiti broj pušača za dva posto.

ANKARA - Turska je u utorak ukinula zabranu nošenja islamske marame u državnim institucijama. U sklopu reforma kojima se jača demokracija ukinuta je i ta gotovo stoljetna zabrana uvedena u ranim danima turske republike. Zbog nje mnoge žene nisu mogle raditi u javnim službama, ali sekularisti tu odluku smatraju novim dokazom islamističkih tendencija turske vlade.

TRIPOLI - Libijski premijer Ali Zeidan u utorak je rekao da na odnose sa Sjedinjenim Državama neće utjecati vojna akcija SAD-a u kojoj je u Tripoliju uhićen osumjičeni član al Kaide ali je istaknuo da osumnjičeniku iz Lbije treba suditi u njegovoj zemlji. U operaciji su u specijalne postrojbe vojske SAD-a uhvatile Naziha al-Ragyeu, poznatom pod imenom Abu Anas al-Liby, Libijca osumnjičenog za bombaške napade 1998. na veleposlanstva SAD-a u Keniji i Tanzaniji u kojima su ubijena 224 civila. "Oni su nam pomogli u našoj revoluciji. Na naše odnose neće utjecati ovaj događaj koji ćemo riješiti na način na koji moramo", rekao je Zeidan.

LONDON - Obećanje britanskog premijera Davida Camerona da će reformirati odnose Britanije s Europskom unijom loš je pokušaj da ujedini njegovu stranku koji bi mogao dovesti do "gospodarskog samoubojstva" napuštanjem Unije, rekao je u utorak njegov koalicijski partner. Zamjenik premijera Nick Clegg, čelnik Liberalnih demokrata, proeuropske stranke koja dijeli vlast s jačim Cameronovim konzervativcima, optužio je premijera da počinje lančanu reakciju koja bi mogla dovesti do izlaska Britanije iz EU-a.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙