FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 8. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BUDIMPEŠTA - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko rekao je u utorak u Budimpešti da je Hrvatska svojim ulaskom u EU "probila led" za druge zemlje jugoistočne Europe te da osjeća posebnu odgovornost za daljnje europske integracije zemalja regije. "Kada je riječ o Europskoj uniji i zemljama jugoistočne Europe, Hrvatska je na neki način probila led", te "postala granica EU-a prema svojim susjedima", rekao je Leko na 6. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Europe koja se održava u mađarskom parlamentu. "To je dodatni razlog da se još više angažiramo na stvaranju zajedničke europske budućnosti na našim prostorima", kazao je Leko.

ZAGREB/DEN HAAG - Bivši načelnik Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak najavio je u utorak u Haagu kako će, nakon što je odlukom Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ostao bez branitelja jer je tajništvo suda utvrdilo da može sam plaćati troškove obrane, objaviti podatke o svojoj imovini unatoč tomu što ih je ICTY proglasio tajnima. Praljak, kojemu je sud naložio da vrati više od tri milijuna eura za dosadašnje troškove obrane, ustvrdio je na statusnoj konferenciji da tajništvo ICTY-ija po pitanju njegove imovine protiv njega godinama vodi zavjeru. Tajništvo ICTY-ija u kolovozu prošle godine objavilo je da je višegodišnjom istragom utvrdilo da on raspolaže dostatnom osobnom imovinom za pokrivanje troškova obrane, dok Praljak tvrdi da ne raspolaže dostatnim sredstvima. Stoga je radi zaštite vlastitog dostojanstva najavio da će "urbi et orbi" objaviti sve činjenice o svojoj imovini i zatražio od suda da ga sasluša po tom pitanju.

LAMPEDUSA - Talijanski ronioci nastavili su u utorak ujutro u Lampedusi pronalaziti tijela žrtava brodoloma od prošlog četvrtka, i sada je njihov ukupan broj 235, ali će ih vjerojatno biti i više. "Prva ekipa ronioca upravo se vratila s četiri tijela s olupine. Oslobodili su još nekoliko tijela unutar olupine ali ona još moraju biti izvađena na površinu", izjavio je Leonardo Ricci, glasnogovornik obalne straže u Lampedusi. Brod je prevozio 500 Eritrejaca i Somalijaca, od kojih je samo 155 spašeno što upućuje na mogućih 300 do 360 smrtno stradalih.

SARAJEVO - Dva dana uoči novog sastanka čelnika političkih stranaka iz Bosne i i Hercegovine s povjerenikom Europske unije za proširenje Štefanom Fueleom još uvijek nije jasno može li se doći do usuglašenog modela novih izbornih pravila koji bi odblokirao proces približavanja BiH EU-u, zaključuju u utorak bosanskohercegovački mediji. "Imamo dva dana da 'ispeglamo' sve što smo predložili", slikovito je u izjavi za sarajevski "Dnevni avaz" opisao trenutačno stanje predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić. On je zajedno s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom i predsjednicom vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović uključen u proces pregovaranja o uspostavi jedinstvenog mehanizma koordinacije odnosa BiH i EU. Rok za dogovor istječe u četvrtak.

SARAJEVO - Iz korita rijeke Save u okolici Orašja i Odžaka uklonjena su 424 projektila različitih promjera te četiri podvodne mine težine veće od 100 kilograma, objavila je u utorak Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) koja zajedno s policijom Češke operativno provodi projekt uklanjanja eksplozivnih naprava iz Save. Taj se projekt kroz bilateralnu suradnju BiH i Češke realizira od 2012. i dosad su provedene tri faze a posljednja je okončana početkom listopada. Projektili i mine koje su pronašli ronioci potječu iz ratnih sukoba 90-ih godina prošlog stoljeća ali i iz Drugog svjetskog rata. Svo pronađeno streljivo i eksploziv izvađeni iz Save uništeni su na vojnom poligonu kod Glamoča.

NUSA DUA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak kako Sirija "aktivno surađuje" u procesu uništavanja kemijskog oružja. "Sumnje u odgovarajuću reakciju sirijskog vodstva na odluku o kemijskom oružju nisu se ostvarile. Sirijsko vodstvo vrlo aktivno se dalo na posao i djeluje na transparentan način, pomaže međunarodnim strukturama", rekao je Putin na Baliju nakon sastanka s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem, na marginama azijsko-pacifičkog summita. "Imamo zajedničko stajalište o tome što treba biti napravljeno i kako. Vrlo sam zadovoljan. Drago mi je da i predsjednik Barack Obama dijeli to stajalište", rekao je Putin.

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je u utorak "ispriku" Nizozemske nakon incidenta u kojem je, po Moskvi, ruski diplomat u Den Haagu uhićen silom u svojem domu i zadržan nekoliko sati u policiji. "To je grubo kršenje Bečke konvencije. Čekamo objašnjenja i isprike te kažnjavanje krivaca", izjavio je Putin kojega citira agencija Ria Novosti, u sklopu summita Azija-Pacifik na Baliju. Po glasnogovorniku ruskog ministarstva Aleksandru Lukaševiču, nizozemski policajci upali su u nedjelju navečer u dom Dmitrija Borodina, prvog tajnika ruskog veleposlanstva u Nizozemskoj. Lukaševič je kazao da je diplomat pretučen, stavljene su mu lisice te je odveden u policijsku postaju odakle je pušten tek ujutro "bez objašnjenja i isprike".

BRUXELLES - Predsjednik Europske pučke stranke (EPP), krovne organizacije koja okuplja europske demokršćanske i pučke stranke, Wilfried Martens privremeno je zbog bolesti predao predsjedničku dužnost Josephu Daulu, šefu zastupničkog kluba EPP-a u Europskom parlamentu. "Predsjednik EPP-a Wilfried Martens obavijestio je predsjedništvo EPP-a da nije u stanju obavljati dužnost predsjednika iz zdravstvenih razloga. Stoga je predsjednik Martens odlučio do daljnjega predati svoju dužnost Josephu Daulu, šef zastupničkog kluba EPP-a", kaže se u priopćenju EPP-a.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙