FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 8. listopada 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ZAGREB - Naftom bogata bivša sovjetska republika Azerbajdžan održava u srijedu šeste predsjedničke izbore od neovisnosti na kojima se očekuje pobjeda sadašnjeg predsjednika Ilhama Alijeva, kojemu će to biti treći petogodišnji mandat zaredom, piše BBC. Alijev je vlast preuzeo 2003. nakon smrti svojeg oca Hejdara, koji je vladao od 1993. Nijedni izbori u 20-godišnjoj vladavini obitelji Alijev nisu bili ni blizu međunarodnim standardima pravednosti i transparentnosti. Dvije glavne oporbene stranke istaknut će prvi put zajedničkog kandidata, no azerbajdžanski i međunarodni promatrači smatraju da to neće utjecati na ishod izbora.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon preporučio je u ponedjeljak osnivanje "zajedničke misije" UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), sa stotinjak članova, radi uklanjanja sirijskog kemijskog oružja. Radilo bi se o "prvoj zajedničkoj misiji u povijesti dviju organizacija" a njezina bi operacijska baza bila u Damasku, dok bi pozadinska baza biti na Cipru, dodaje Ban u izvješću podnijetom Vijeću sigurnosti. Predvodit će je "posebni civilni koordinator" koji će imati rang pomoćnika glavnog tajnika. Misija će djelovati "manje od godinu dana" a "nastojat će provesti operaciju koja nikada ranije nije provedena", ističe se u izvješću.

RIO DE JANEIRO - Više od 10.000 osoba, po podacima policije, mirno je prosvjedovalo u ponedjeljak navečer u Rio De Janeiru u znak potpore zahtjevima nastavnika, ali je prosvjed kasnije prerastao u incident s 200 maskiranih anarhista koji su počinili veliku štetu u središtu grada. Uz povike "Ova će vlada pasti! Van Cabral i Paes!" (guverner Rija Sergio Cabral i gradonačelnik Eduardo Paes), tisuće prosvjednika, profesora i simpatizera, hodalo je mirno Avenijom Rio Branco do Trga Cinelandia gdje se nalazi općinsko vijeće. Ondje su navečer izbili prvi incidenti koje ju izazvalo dvjestotinjak "Black blocs", maskiranih anarhista. Prosvjednike je rastjerala postrojba interventne policije uz pomoć suzavca.

ŠANGAJ - Četiri osobe poginule su, četiri se još smatra nestalima, a stotine tisuća ljudi je evakuirano nakon što je tajfun Fitow pogodio istočnu Kinu, uništavajući kuće i obradiva zemljišta te uzrokujući zatvaranje luka i aerodroma, priopćila je kineska agencija Xinhua u utorak. Letovi i željeznički promet u pokrajini Zheijang južno od Šangaja od ponedjeljka su u prekidu. U gradu Wenzhou u toj pokrajini oluja je uništila preko 1.700 kuća i 46.800 hektara zemljišta, kaže se u izvješću. Uz vjetrove do 151 km/h Fitow je pogodio grad Fuding u pokrajini Fujian u ponedjeljak, a kasnije tijekom dana oslabio je i pretvorio se u tropsku oluju.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙