FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 4. listopada 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

DUBROVNIK - Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u petak su u Dubrovniku ocijenili da su odnosi Hrvatske i Mađarske mnogo širi i važniji od pitanja INA-e i MOL-a i da će se rješenje spora dogoditi tek nakon što se mađarska naftna tvrtka javi sa službenim stajalištem. "Odnosi s Mađarskom Hrvatskoj su strašno važni, osobito u sklopu regionalne suradnje u energetici", kazao je Vrdoljak odgovarajući na novinarska pitanja na završnoj konferenciji dvodnevnog skupa Croatia forum u Dubrovniku. Vesna Pusić večeras će se neformalno susresti s mađarskim kolegom Janos Martonyijem u Budvi. "Martonyi i ja dugo surađujemo i večeras ćemo razgovarati na skupu u Crnoj Gori nakon što je on temeljem odluke mađarske vlade, otkazao dolazak na Croatia forum", kazala je Pusić. "Sigurno nećemo rješavati pitanje odnosa između MOL-a i hrvatske države kao strateških partnera nego ćemo razgovarati o hrvatsko-mađarskim odnosima koji su, uza svo dužno poštovanje ipak nešto širi od toga", kazala je Pusić.

DUBROVNIK - Croatia forum je za Hrvatsku vrlo važan skup i moguća prekretnica jer je uspjela biti među avangardnim zemljama glede povezivanja energetske politike i međunarodnih odnosa, rekla je u petak u Dubrovniku ministrica vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić na konferenciji za novinare kojom je završio dvodnevni Croatia forum. "U novom konceptu naše gospodarske diplomacije, novi je čimbenik upravo energetska diplomacija", rekla je ministrica Pusić. Potreba za energijom nekad je uzrokovala ratove, a danas može biti način suradnje između država, rekla je Pusić.

DUBROVNIK - Hrvatskoj i regiji u kojoj se nalazi potrebna je diversifikacija energetskih izvora i niže cijene energenata, a to se može postići samo međusobnom suradnjom jer nijedna zemlja nije dovoljno velika da bi vodila samostalnu energetsku politiku, rekao je u petak u Dubrovniku hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kao panelist na posljednjoj raspravi Croatia foruma. Potkrepljujući svoju tezu brojkama Vrdoljak je rekao da Hrvatska danas proizvodi oko 50 posto svojih potreba za plinom i oko 20 posto potreba za naftom, dok se ostalo uvozi. Činjenica da je Hrvatska ove godine uvezla tek 7 posto ukupne potrošnje električne energije proizlazi iz iznimno dobrog hidropotencijala, zahvaljući velikim količinama kiše, a prije dvije godine, kad je stanje bilo drukčije, uvezla je čak 40 posto električne energije, rekao je Vrdoljak.

ASIZ - Papa Franjo se u petak, odmah po dolasku u Asiz (u središtu Italije), grad sveca čije je ime uzeo, zauzeo za Crkvu koja će biti solidarna s onima koji su na rubu društva i koja će raditi za mir, dan nakon tragedije u Lampedusi. "Danas je tužan dan", rekao je smjerajući na dan žalosti koji je u petak proglašen u Italiji zbog brodoloma u kojemu se utopilo 130 izbjeglica a za 200 se još traga. Veoma ganut, Papa je osudio "ravnodušnost prema onima koji bježe od ropstva i gladi kako bi pronašli slobodu a nalaze smrt, kao jučer u Lampedusi". Franjo koji je nesreću što se dogodila u četvrtak nazvao "sramotom", još je u srpnju tijekom posjeta tom otoku - bio je to njegov prvi posjet izvan Rima - kritizirao "globalizaciju ravnodušnosti" prema ljudima koji bježe od rata i siromaštva. Ovaj posjet Asizu ima snažnu simboličnu vrijednost jer prvom papi koji dolazi s juga omogućuje da, sedam mjeseci nakon izbora, pojasni svoju želju da predstavlja siromašnu Crkvu.

SARAJEVO - Popis stanovništva u Bosni Hercegovini odvija se predviđenom dinamikom, a pojedinačni prigovori na rad popisivača ne dovode u pitanje zakonitost cijelog postupka, ocijenila je u petak u sarajevu glasnogovornica Agencije za statistiku BiH (BHAS) Mirsada Adembegović. Popis stanovnika u BiH počeo se provoditi 1. listopada, a lokalni su mediji izvijestili o više slučajeva u kojima je zabilježeno neregularno postupanje popisivača. Prvi popis stanovništva u BiH nakon rata trajat će do 15. listopada i treba dati odgovore na pitanje koliko ta zemlja ima stanovnika te o njihovoj etničkoj strukturi i rasporedu. Uz to će se po prvi puta nakon proglašenja samostalnosti BiH utvrditi važni socijalni i gospodarski parametri nužni za planiranje razvitka. Pretpostavlja se kako u BiH trenutačno živi oko 3,8 milijuna stanovnika dok ih je prema popisu iz 1991. godine bilo nešto više od 4,3 milijuna.

PARIZ - Šef francuske diplomacije Laurent Fabius iznio je u petak ideju o reformi prava na veto unutar Vijeća sigurnosti UN-a, zalažući se za odustajanje od takvog prava u slučaju "masovnog zločina". "Stalne članice Vijeća sigurnosti trebale bi se obvezati da će se odreći prava na veto u slučajevima kada se Vijeće bude moralo izjasniti o masovnim zločinima", piše ministar u članku objavljenom u dnevniku Le Monde, ne precizirajući što ulazi pod termin "masovni zločin". Spominjući posebno Siriju, ministar podsjeća na "nemoć" Vijeća sigurnosti tijekom dvije i pol godine, blokirana u tri navrata rusko-kineskim vetom.

ATENA - Većina Grka, 68 posto smatra desničarsku stranku Zlatnu zoru zločinačkom organizacijom, vidi se iz rezultata ankete objavljene u petak, a prema kojoj je ta stranka izgubila gotovo polovinu pristalica otkako su joj uhićeni čelnik i parlamentarni zastupnici. Vođa stranke Nikolaos Mihaloliakos, petero parlamentarnih zastupnika i desetak članova stranke uhićeni su 28. rujna pod optužbom da pripadaju zločinačkoj organizaciji. Povod uhićenjima bila je akcija protiv krajnjih desničara pošto je jedan pristaša Zlatne zore ubio jednog prorurasističkog repera, a uslijedili su brojni napadi na imigrante. Anketu je agencija VPRC za internetski portal rizopoulospost.com provela u dva kruga 25. rujna i od 30. rujna do 3. listopada.

BEČ - Agencija Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju (IAEA) u petak je objavila da u Japan šalje međunarodni stručni tim koji će proučiti kao se sanira kontaminirano područje oko oštećene nuklearke u Fukushimi. Japanske nuklearne vlasti već su prije zapovjedile tvrtki koja upravlja nuklearkom da angažira dodatne radnike kako bi spriječila otjecanje radioaktivne vode iz spremnika i da za tjedan dana pošalje izvještaj o tome koje je korake poduzela. Riječ je o drugom upozorenju u zadnja dva mjeseca, pošto je tvrtka Tepco otkrila novo curenje kontaminirane tekućine koja vjerojatno otječe u Tihi ocean. U Beču je UN-ova agencija IAEA objavila da će od 14. do 21. listopada stručna misija "razmotriti primjenu sanacijskih mjera u područjima zahvaćenima nesrećom... i pružiti savjete", ali u priopćenju nema drugih pojedinosti.

BEOGRAD - Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić ocijenio je u petak odluku Prištine da mu zabrani posjet Kosovu "izravnom opstrukcijom" briselskog sporazuma i istaknuo kako više nema interesa sudjelovati u pregovorima ako Europska unija ovakvu situaciju smatra normalnom. Dačić je novinarima rekao i da ni na koji način ne ucjenjuje EU najavama da će odbiti sudjelovanje u daljnjim pregovorima s Prištinom. Lokalne izbore na Kosovu za 3. studenog zakazala je kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i oni su dio sporazuma Beograda i Prištine, postignutog pod pokroviteljstvom EU 19. travnja. Srbijanska vlada Srbije podupire jedinstvenu listu Građanska inicijativa "Srpska", koja je jedna od tridesetak srpskih listi. Kampanja je počela 3. listopada, ali je praćena povišenim političkim tenzijama nakon zabrane kosovske vlade da Dačić posjeti općinu Štrpce na jugu Kosova, zbog čega su najviši srpski državni dužnosnici najavili da će preispitati daljnje sudjelovanje u pregovorima i uz pomoć Bruxellesa pokušati utjecati na prištinske vlasti da promijene svoje stajalište.

BEJRUT - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je da je još prerano za odluku o tome hoće li se dogodine ponovno kandidirati, ali da neće tražiti treći mandat osjeti li da većina Sirijaca to ne želi. Asad je to rekao u intervjuu za tursku privatnu televiziju Halk TV i pritom nije spomenuo ulogu svoje vlade u građanskome ratu u kojem je od ožujka 2011. poginulo više od stotinu tisuća ljudi, nego je za krvoproliće okrivio strane borce i strane vlade, pa i tursku. Bašarov drugi sedmogodišnj mandat završava sredinom 2014., a oporba želi da on odstupi i do izbora vlast preda prijelaznoj vladi. Unatoč krvavom građanskom ratu, Asad i dalje uživa veliku potporu među manjinama, pa i kršćanskom, te među pripadnicima svojih alavita, ogranka šijitskih muslimana.

BRUXELLES - Skupina Spinelli, koja okuplja stotinjak zastupnika Europskog parlamenta i niz poznatih europskih političara, predstavila je prijedlog temeljnog zakona kojim bi se Europska unija pretvorila u pravu federaciju s Europskom komisijom kao vladom. Skupina Spinelli je proeuropska inicijativa koja se zauzima za federalno uređenje Europske unije. Formirana je 2010. godine, a među utemeljiteljima su bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt, koji bi mogao biti kandidat europskih liberala za sljedećeg predsjednika Europske komisije i Daniel Cohn-Bendit, supredsjedatelj skupine Zelenih u Europskom parlamentu i ikona šezdesetosmaškog pokreta u Francuskoj. Skupina se nazvala po Altieru Spinelliju, talijanskom političaru kojeg se smatra jednim od utemeljitelja Europske unije. Oni ocjenjuju da je sadašnji model u kojem glavnu riječ imaju države članice iscrpio svoje mogućnosti, što je, prema njima, pokazala financijska i ekonomska kriza jer se za njezino rješavanje glavnom preprekom pokazao sadašnji model upravljanja Unijom.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙