FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić: Zabrana posjeta Kosovu "izravna opstrukcija Bruxellesa"

Autor: vili
BEOGRAD, 4. listopada 2013. (Hina) - Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić ocijenio je u petak odluku Prištine da mu zabrani posjet Kosovu "izravnom opstrukcijom" briselskog sporazuma i istaknuo kako više nema interesa sudjelovati u pregovorima ako Europska unija ovakvu situaciju smatra normalnom.

Dačić je novinarima rekao i da ni na koji način ne ucjenjuje EU najavama da će odbiti sudjelovanje u daljnjim pregovorima s Prištinom.

"Neki predstavnici zemalja EU poslali su mi poruku da ja ne mogu ucjenjivati Europsku uniju...Nama su zabranili ulazak na Kosovo, odlučite prvo o tome, a lako ćete poslije s mojim ucjenama. Nikakvih ucjena nema. Vodite dijalog s onim tko može otići na Kosovo", rekao je Dačić na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji za novinare s turskim vicepremijerom Bekirom Bozdagom.

On je kazao da su se najviši europski dužnosnici hitno oglasili povodom nekih zabrana nedavno donesenih u Srbiji, misleći pritom na zabranu Parade ponosa, a da se povodom zabrane kosovskih vlasti njegova posjeta Kosovu još nitko nije oglasio. "Ako je to za EU normalno, nemam više interesa sudjelovati u tome", rekao je Dačić. On je istaknuo da je Srbija posvećena miru i dijalogu, a odluku o zabrani ocijenio je poniženjem.

"Europska komisija se još nije oglasila povodom ovoga. Dosta je bilo takvog odnosa. Mi koji smo u vladi, zbog državnog interesa smo riskirali i život i karijere i sad će nas netko ponižavati i donositi ovakve odluke. Ako netko ne shvaća - ovo je izravna opstrukcija briselskog sporazuma", istaknuo je Dačić i naglasio kako je u interesu Srbije da se pregovarački proces nastavi. On je potvrdio da je prihvatio poziv visoke predstavnice EU Catherine Ashton na sastanak u ponedeljak u Bruxellesu.

"Neću dopustiti da me itko ponižava. Neka traže drugoga za pregovore, nadam se da ovo neće biti moj posljednji odlazak u Bruxelles na dijalog, a ako i bude tako - neće mi baš nedostajati", poručio je Dačić.

Po riječima srbijanskog premijera, smisao njegova najavljenog, a potom zabranjenog posjeta Štrpcu, na jugu Kosova, do koje je trebalo doći danas tijekom poslijepodneva, bio je da pozove Srbe na izlazak na lokalne izbore koje je raspisala kosovska predsjednica Atifete Jahjaga.

Dačić je ocijenio da se ne može govoriti o povjerenju u dijalogu, ako je njemu, kao potpisniku briselskog sporazuma, onemogućeno otići na Kosovo. Također ocjenjuje da je "ova odluka usmjerena protiv briselskog sporazuma i da je u pitanje doveden kredibilitet i Bruxellesa", a ne samo njegov te da je to "uvreda i za Ashton".

Lokalne izbore na Kosovu za 3. studenog zakazala je kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i oni su dio sporazuma Beograda i Prištine, postignutog pod pokroviteljstvom EU 19. travnja. Srbijanska vlada Srbije podupire jedinstvenu listu Građanska inicijativa "Srpska", koja je jedna od tridesetak srpskih listi.

Kampanja je počela 3. listopada, ali je praćena povišenim političkim tenzijama nakon zabrane kosovske vlade da Dačić posjeti općinu Štrpce na jugu Kosova, zbog čega su najviši srpski državni dužnosnici najavili da će preispitati daljnje sudjelovanje u pregovorima i uz pomoć Bruxellesa pokušati utjecati na prištinske vlasti da promijene svoje stajalište.

U međuvremenu, iz Bruxellesa je priopćeno da je šefica eurodiplomacije Catherine Ashton pozvala na sastanak 7. listopada premijere Srbije i Kosova da bi, među ostalim, razmotrili i aktualna pitanja vezana za lokalne kosovske izbore.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙