FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Bruxellesu počeo 16. krug dijaloga Beograda i Prištine

Autor: rtom
BEOGRAD, 8. rujna 2013. (Hina) - Novi, 16. krug dijaloga između Prištine i Beograda počeo je u Bruxellesu u nedjelju kasno poslijepodne na temu lokalnih izbora na Kosovu zakazanih za 3. studenoga, izvijestili su beogradski mediji iz sjedišta Europske unije (EU).

Prije zajedničke radne večere s izaslanstvima Beograda i Prištine, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton održava bilateralne razgovore s dužnosnicima dviju vlada. Prvi je takav sastanak s beogradskim pregovaračkim timom s premijerom Ivicom Dačićem te vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, a zatim s prištinskim timom na čijem je čelu premijer Hashim Thaci, potvrdila je glasnogovornica Ashton Maja Kocijančič.

Prema izvorima u EU, na koje se pozivaju beogradski mediji, današnji krug razgovora trebao bi pridonijeti rješenju za naziv srpske izborne liste koje za lokalne izbore podupire vlada Srbije. Zatim se treba razgovarati o telekomunikacijama i energetici, čemu - kako se očekuje - može pridonijeti i sudjelovanje vicepremijera Srbije Aleksandra Vučića.

Prema beogradskim medijima, izvori iz EU vjeruju kako postoje izgledi da premijeri Srbije i Kosova, zajedno sa šeficom eurodiplomacije, mogu ostvariti napredak o spornim pitanjima.

U EU drže da je brzo rješavanje preostalih otvorenih pitanja u primjeni bruxelleskog sporazuma Beograd-Priština bitno da bi ustanove EU odlučile o datumu početka pregovora o članstvu sa Srbijom, odnosno o sporazumu o pridruživanju s Prištinom, dodaju mediji.

Visoka predstavnica Ashton ranije je ocijenila da će lokalni izbori na Kosovu biti ključni za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Lokalne izbore na Kosovu za 3. studenoga zakazala je kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i oni su dio sporazuma Beograda i Prištine postignutog pod pokroviteljstvom EU 19. travnja.

(Hina) xvil yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙