FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska se zadužila za 3,5 mlrd eura uz znatno niže kamate

Autor: vmom
MADRID, 3. listopada 2013. (Hina/AFP) - Španjolska je danas prodajom državnih obveznica namaknula 3,51 milijardu eura, pri čemu se na rok od 10 godina zadužila uz najnižu cijenu u protekle čak tri godine, što je znak jačanja povjerenja u tu posrnulu članicu eurozone.

Na današnjoj aukciji ministarstva financija potražnja za obveznicama s rokom dospijeća od pet i 10 godina bila je za 2,2 puta veća nego na prošloj sličnoj aukciji. Vlada je prvotno planirala namaknuti između 2,5 i tri milijarde eura.

Ministarstvo je danas prodalo 1,18 milijardi eura 10-godišnjih obveznica, uz kamatnu stopu od 4,269 posto, čime je ona znatno snižena u odnosu na posljednju takvu aukciju 5. rujna kada je iznosila 4,503 posto. Riječ je o najnižoj kamatnoj stopi na 10-godišnje španjolske obveznice od rujna 2010. godine.

Prodano je i 1,38 milijardi eura obveznica s rokom vraćanja za pet godina, uz prosječnu kamatu od 3,128 posto, također znatno nižu od 3,477 posto ostvarenih na sličnoj aukciji prije otprilike mjesec dana. Zadužili su se i za 955 milijuna eura, s rokom vraćanja u siječnju 2018., uz kamatu od 2,795 posto, osjetno nižu u usporedbi s 3,001 posto koliko je Madrid morao izdvojiti na prijašnjoj sličnoj aukciji.

Španjolska je tako današnjim zaduživanjem ispunila 86,2 posto zacrtanih sredstava osiguranja za 2013. godinu, navodi se u priopćenju ministarstva gospodarstva.

Vlada u Madridu nedavno je objavila da očekuje da će španjolsko gospodarstvo, četvrto po veličini u eurozoni, izaći iz recesije u trećem tromjesečju, dok mu za iduću godinu predviđa rast od 0,7 posto.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙