FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski proračun za 2014. fokusiran na gospodarski oporavak; smanjena potreba za štednjom

Autor: vmom
MADRID, 27. rujna 2013. (Hina/AFP/Reuters) - Španjolska vlada usvojila je danas proračun za iduću godinu koji zahvaljujući prvim znakovima gospodarskog oporavka i nižim troškovima zaduživanja cilja na niži deficit i bez nepopularnog smanjenja potrošnje na zdravstvo i obrazovanje.

Vlada je danas potvrdila prognozu koju je ovog tjedna već iznio premijer Mariano Rajoy o rastu gospodarstva u idućoj godini po stopi od 0,7 posto, čime je poboljšana prvotna vladina prognoza od 0,5 posto.

Potpredsjednica vlade ujedno je ustvrdila da će Španjolska izaći iz recesije u trećem tromjesečju, nakon dvogodišnje recesije, druge po redu u petogodišnjoj krizi u četvrtom po veličini gospodarstvu eurozone od kolapsa nekretninskog sektora 2008. godine.

Stopa nezaposlenosti trebala bi ove godine iznositi 26,6 posto i spustiti se 2014. na 25,9 posto, kazala je potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria na tiskovnoj konferenciji prilikom predstavljanja proračuna.

Prijašnjim projekcijama vlada je prognozirala stopu nezaposlenosti od 27,1 posto u ovoj godini i od 26,7 posto u 2014. godini.

Proračun za iduću godinu fokusiran je na prve naznake oporavka u gospodarstvu.

"Ovo je proračun gospodarskog oporavka, proračun koji će nam omogućiti da otvorimo vrata stvaranju novih radnih mjesta", kazao je ministar financija Cristobal Montoro na tiskovnoj konferenciji nakon što je kabinet premijera Rajoya usvojio prijedlog proračuna.

Španjolska je revidirala naniže procijenjeni manjak u proračunu za 2012. godinu, na 6,84 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kazao je Montoro. U ovoj godini očekuje se u visini 6,5 posto da bi u 2014. bio smanjen na 5,8 posto BDP-a, što bi podrazumijevalo značajno poboljšanje za Španjolsku, premda će i dalje njezin proračunski manjak ostati među najvišima u EU.

Iako vlada nije smanjila potrošnju na zdravstvo i obrazovanje, usvojila je reformu sustava mirovinskog osiguranja na temelju koje bi iduće godine trebala uštedjeti 800 milijuna eura a u idućih deset godina 33 milijarde.

Prema novim propisima mirovine će se izračunavati složenom formulom koja će obuhvaćati zdravlje gospodarstva, broj umirovljenika i financijsku situaciju u sustavu socijalne skrbi.

Prijedlog proračuna i mirovinska reforma bit će u ponedjeljak upućeni u parlament koji bi ga trebao usvojiti bez većih problema. Vladajuća Narodna stranka premijera Rajoya ima apsolutnu većinu i u donjem i u gornjem domu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙