FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sorensen poziva na konačni dogovor, Izetbegović brani ponuđeno

Autor: rmav
SARAJEVO, 2. listopada 2013.(Hina) - Posebni predstavnik Europske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen pozvao je u srijedu političare u toj zemlji da iskoriste priliku koja im se nudi i da do 10. listopada nađu rješenja za novi model izbora članova Predsjedništva BiH sukladan europskim standardima.

Sorensen je ovo izjavio po povratku iz Bruxellesa gdje je u utorak održan sastanak stranačkih lidera iz BiH i povjerenika EU za proširenje Štefana Fuelea na kojemu se razgovaralo o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

"Odlučili smo napraviti stanku i stranačkim liderima dati priliku da na načelima koje su jučer dogovorili dođu do konkretnog prijedloga kako će provesti presudu", kazao je Sorensen novinarima ocijenivši sastanak u Bruxellesu kao "konstruktivan".

Danski je diplomat istaknuo kako je odgovornost za pronalaženje konačnog rješenja isključivo na stranačkim liderima u BiH jer se EU, kao ni ostatak međunarodne zajednice, u to ne kane miješati, a mogu osigurati tek neku vrstu tehničke potpore.

"Zaboravite na situaciju u kojoj će EU preuzimati odgovornost za odluke, jer su ta vremena prošla i više se neće vratiti", poručio je Sorensen.

Osim provedbe presude "Sejdić-Finci" od političara u BiH se očekuje da do 10. listopada dogovore i kako bi funkcionirao mehanizam koordinacije odnosa s EU, o čemu ovisi hoće li zemlja moći dobiti financijsku pomoć iz pretpristupnih fondova.

Član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović u srijedu je, po povratku iz Bruxellesa, branio model koji predviđa Federaciju BiH kao jednu izbornu jedinicu s dva izborna područja. Novinarima je u Sarajevu kazao kako je to model koji je najprihvatljiviji za sve, a Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP), koja se tom modelu protivi, pozvao je da se uključi u pronalaženje konačnog rješenja.

Po njegovim riječima, za sada jedina točka prijepora između dvije stranke je to koje će županije činiti izborna područja. Dodao je kako HDZ BiH inzistira da u jednom od dva područja u većini budu birači hrvatske nacionalnosti, s čime SDA nije suglasna.

Jakob Finci, predsjednik Židovske zajednice BiH i jedan od dvojice podnositelja tužbe protiv BiH zbog diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina, u srijedu je izrazio nezadovoljstvo ishodom sastanka u Bruxellesu. On je konstatirao kako se umjesto provedbe presude Europskog suda sada sve svelo na to kako zajamčiti "da će u načelu hrvatski član Predsjedništva BiH biti izabran po ukusu 'vladajuće hrvatske stranke' ".

"I do sada se govorilo da tko god je Hrvat a da je na funkciji, a nije iz HDZ-a, da nije legalno izabran", kazao je Finci kako ga citira agencija Fena.

On podsjeća kako se presuda ni na koji način ne odnosi na ono što je postalo glavnom točkom prijepora među političkim strankama.

Finci je zaključio kako ne vjeruje da će se nešto napraviti do 10. listopada kada to već nije uspjelo u proteklih 45 mjeseci.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙